Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Στην Κοζάνη την Παρασκευή ο Γ. Σταθάκης για το θέμα της ΔΕΗ / Η μάχη για δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Κοζάνη την Παρασκευή ο Γ. Σταθάκης για το θέμα της ΔΕΗ / Η μάχη για δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού συνεχίζεται

Η μάχη για δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού συνεχίζεται, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για ξεπούλημα των πάντων, καθώς η διαπραγμάτευση, αν και αδιαμφισβήτητα σκληρή, δεν έχει ακόμα λήξει, ενώ στη συζήτηση μπαίνει και η επεξεργασία προτάσεων για συνέργειες της ΔΕΗ με επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτό ήταν το κλίμα μετά τη χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ των ενεργειακών νομών της Β. Ελλάδας και του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη. Προηγήθηκε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Σγουρίδη και τοπικών παραγόντων.

Παράλληλα ο υπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κοζάνη, όπου θα μιλήσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της ΔΕΗ.

Μετά την σχεδόν τρίωρη συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης ανέφερε ότι “η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η αρχική θέση παραμένει σταθερή ότι μαχόμαστε για μία δημόσια επιχείρηση ή οποία θα βελτιώσει την οικονομική της θέση και θα προσαρμοστεί στον ανταγωνισμό. Η αγορά ενέργειας στην Ευρώπη έχει ορισμένα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε κι έχουμε όλες τις δυνατότητες και τη θέληση να προχωρήσουμε σε συνέργειες οι οποίες θα εξασφαλίζουν τον δημόσιο πλούτο.

Πιστεύουμε πως δεν θα δοθούν μονάδες, αλλά αυτό μένει να φανεί, είναι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται. Είμαστε κατά της μικρής ΔΕΗ, επεξεργαζόμαστε δυνατότητες που δίνει το νέο ενεργειακό περιβάλλον στην Ε.Ε., οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις προοπτικές του δημοσίου συμφέροντος και της επιχείρησης”.

Από την πλευρά του ο Θ. Καρυπίδης σημείωσε ότι “δεν υπάρχει καμία μονάδα προς πώληση, δεν έχει ονοματιστεί τίποτα, γίνεται διαπραγμάτευση”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “εργαζόμαστε και θα διασφαλίσουμε η ενέργεια να είναι δημόσιο αγαθό στην υπηρεσία του λαού. Για τη μικρή ΔΕΗ δόθηκε μία πολύ μεγάλη μάχη και την κερδίσαμε, δώσαμε μάχη να μην ξεπουληθούν τα δίκτυα και πετύχαμε, και αυτό με το 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο. Αυτοί που θέλουν να τα ξεπουλήσουν, όπως ο κ. Χατζηδάκης, θα μείνουν στη μοναξιά του”.

Δήλωσε δε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ καθώς η διαπραγματευτική προσπάθεια “θέλει ενίσχυση από την κοινωνία”.

Από την πλευρά του ο Π. Σγουρίδης σημείωσε ότι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα, αναφέροντας μάλιστα ενδεικτικά τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ κ.ά., ενώ ο κ. Καρυπίδης παρέπεμψε στο γερμανικό μοντέλο “με τον λαό να έχει λόγο”, που σχετίζεται με τη συμμετοχή φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιχείρηση.

Πάντως, από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα στις 7 Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL