Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Έωλη η κατηγορία για δημοσιονομική επιβάρυνση από το Αναπτυξιακό Σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έωλη η κατηγορία για δημοσιονομική επιβάρυνση από το Αναπτυξιακό Σχέδιο

Σκληρή και με επιχειρήματα απάντηση στα σχόλια της τομεάρχου Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, ότι τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης του Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης θα προκαλέσουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με τους ίδιους τα μέτρα του Αναπτυξιακού Σχεδίου δεν είναι πρόσκαιρα, αλλά αποσκοπούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας, παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.

Με τη δημιουργία απασχόλησης, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επιτυγχάνονται τρεις συγχρόνως στόχοι: ενισχύονται οι επιχειρηματικές πωλήσεις και η ζήτηση, αποτρέπεται η «αιμορραγία εγκεφάλων» στο εξωτερικό και αποκαθίσταται η βαθιά διαταραγμένη κοινωνική συνοχή. Επιπλέον το Αναπτυξιακό Σχέδιο προκρίνει ως βασικούς πυλώνες του τη στήριξη της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και των επιχειρηματικών αλυσίδων παραγωγής προϊόντων υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου και προστιθέμενης αξίας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «επίσημη παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου δεν έχει κάνει το υπουργείο και η διαρροή που έγινε στον Τύπο συνοδεύτηκε με τον χαρακτηρισμό του "ανολοκλήρωτου". Εξ ου και η κατηγορία της κ. Μπακογιάννη ότι έρχεται με καθυστέρηση. Όμως, τι είδους κριτική μπορεί να ασκήσει κάποιος σε ένα ανολοκλήρωτο ακόμη Αναπτυξιακό Σχέδιο, αν όχι κριτική που γίνεται με 'πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο'».

Αναφέρουν, τέλος, πως «η κατηγορία ότι τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης του Αναπτυξιακού Σχεδίου θα προκαλέσουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση είναι εντελώς έωλη για τον εξής απλό λόγο: πέρα από τη σχετική αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων που κάνει το ίδιο το Σχέδιο στα μέτρα του, η πιο απλή απάντηση είναι το γεγονός ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Σόιμπλε έθεσαν βέτο στα εν λόγω μέτρα». «Η κυρία Μπακογιάννη», ανέφεραν τα ίδια στελέχη, «επαναλαμβάνεται χωρίς σοβαρότητα και ψυχραιμία".

Όσον αφορά τις αναφορές στο ΕΣΠΑ υπογραμμίζουν πως «όταν η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογούσε για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013, η χώρα κατατασσόταν πρώτη στην απορρόφηση ανάμεσα στα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Κι αυτό όταν ο σχεδιασμός που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ελλιπής, χαρακτηρίστηκε από αποσπασματικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις από πελατειακή λογική, με εντάξεις έργων που ξεπερνούσαν τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό κατά 6 δισ. ευρώ».

Σχετικά με τα "προβλήματα" στην ενεργοποίηση - απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ανακάλυψαν οι επικριτές της κυβέρνησης, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως "φυσικά διαψεύστηκαν παταγωδώς και πάλι, καθώς η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ κατέγραψε ρεκόρ απόδοσης το 2016, αφού ανήλθε σε ποσοστό 11,35%, ξεπερνώντας σημαντικά τον στόχο του 7%. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πέτυχε 8 φορές καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στο προηγούμενο ΕΣΠΑ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL