Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Σε διαβούλευση έως τις 24 Απριλίου σχέδιο νόμου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για αντιμετώπιση ελληνοποιήσεων - καθυστερήσεων πληρωμών / Εντός 60 ημερών η εξόφληση των παραγωγών από τους εμπόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε διαβούλευση έως τις 24 Απριλίου σχέδιο νόμου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για αντιμετώπιση ελληνοποιήσεων - καθυστερήσεων πληρωμών / Εντός 60 ημερών η εξόφληση των παραγωγών από τους εμπόρους

Σε σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά τροφίμων, υπέρ των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθώντας την υποχρεωτική επισήμανση του γάλακτος αλλά και του κρέατος, καθώς και ανώτατο όριο εξόφλησης των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων 60 ημερών από τους προμηθευτές.

Ειδικότερα, σε σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 24 Απριλίου, το υπουργείο εισάγει συγκεκριμένους όρους για τις εμπορικές συναλλαγές με τους παραγωγούς καθώς και υποχρεωτική σήμανση στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας ως προς την προέλευσή τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την υλοποίηση σοβαρών παρεμβάσεων που έχει ήδη εδώ και μήνες προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων αλλά και των πολύμηνων καθυστερήσεων αποπληρωμής των παραγωγών.

Παράλληλα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη χρήση αγροτικών ακινήτων, την οργάνωση Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Αγροτικών Συνεταιρισμών, την ενεργοποίηση του ΟΔΙΑΓΕ, την μετατροπή αναγκαστικών ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.

Εξόφληση με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ο έμπορος αγροτικών προϊόντων που συναλλάσσεται με παραγωγό να εξοφλεί το τιμολόγιο προς τον τελευταίο εντός 60 ημερών από την έκδοσή του.

Η εξόφληση γίνεται μόνο με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού της ισόποσης χρηματικής αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Απαγορεύεται ρητά κάθε άλλος τρόπος εξόφλησης (καταβολή μετρητών ή έκδοση επιταγών με αναγραφή στο τιμολόγιο ότι εξοφλήθηκε).

Η ρύθμιση αφορά τα περισσότερα οπωροκηπευτικά (ντομάτες, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, πιπεριές, μπιζέλια πατάτες κ.λπ.) και φρούτα (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια, βερίκοκα, κεράσια κ.ά.), καρπούς με κέλυφος, κρέατα όλων των ειδών, νωπό γάλα, βασιλικό πολτό, αλιεύματα, αυγά πουλερικών και σαλιγκάρια.

Η αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των διατάξεων (με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ και των τραπεζών).

Αυστηρές κυρώσεις

Προβλέπεται επιβολή κυρώσεων - προστίμων επί των παραβατών εμπόρων:

* 30% επί της αξίας του τιμολογίου για παράβαση του χρονικού ορίου.

* 10% για παράβαση στον τρόπο πληρωμής.

* Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής της παράβασης των 60 ημερών ο έμπορος διαγράφεται για έναν χρόνο από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και δεν του επιτρέπεται η πραγματοποίηση εμπορικών πράξεων για νωπά - ευαλλοίωτα προϊόντα στο χρονικό διάστημα της διαγραφής.

* Αν συνεχίσει την εμπορία κατά το διάστημα της διαγραφής, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Πρόστιμο 10% επί της αξίας του τιμολογίου επιβάλλεται και στον παραγωγό αν παραλείψει να ενημερώσει για την καθυστέρηση πληρωμής τις αρχές.

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης

Α. Γάλα

Καθίσταται υποχρεωτική η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται τα εξής:

* Χώρα άμελξης.

* Χώρα επεξεργασίας.

* Χώρα συσκευασίας.

Η υποχρεωτική σήμανση αφορά διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, αφρόγαλα, βούτυρο, γαλακτικές λιπαρές ύλες, γιαούρτι -συμπεριλαμβανομένων και ζυμωμένων γαλάτων: ξινόγαλα, κεφίρ, αριάνι, κουμίς-, τυροκομικά προϊόντα, ρυζόγαλο - κρέμα - επιδόρπια με βάση το γάλα.

Αν οι τρεις ανωτέρω σημάνσεις αφορούν την ίδια χώρα, η ένδειξη στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως “Προέλευση: Όνομα χώρας”, αν αφορούν περισσότερα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ως “προέλευση Ε.Ε.” και αν αφορούν περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε., ως “προέλευση εκτός Ε.Ε.”.

Η αναγραφή των ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο τόσο για τα προσυσκευασμένα όσο και για τα μη προσυσκευασμένα τελικά προϊόντα στα σημεία λιανικής πώλησης.

Β. Κρέας

Αναφορικά με το κρέας θεσπίζονται μέτρα για την υποχρεωτική επισήμανσή του, είτε πρόκειται για προσυσκευασμένο ή μη νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο.

Τα μέτρα αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες: Κατέχουν ζώα που προορίζονται για σφαγή, ασχολούνται με τη σφαγή ζώων, ασχολούνται με εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό, μεταποίηση και τυποποίηση κρέατος, ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως κρεοπωλεία και καταστήματα λιανικής με τμήμα κρεοπωλείου.

Σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διανομής του κρέατος οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής.

Σε κάθε είδος επιχείρησης, που προαναφέρθηκε, ισχύουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αναγνώρισης της προέλευσης των ζώων ή σφαγίων, παραστατικά, σημάνσεις κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις λιανικής, μεταξύ άλλων:

* Διαθέτουν και χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, που εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή οι χώρες εκτροφής και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.

* Αναγράφουν υποχρεωτικά το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν (όπως ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές ΑΔΗΜΕ, ΕΑΦΔΔΣ) ολογράφως ή με συντομογραφία, καθώς και το βάρος.

* Αναγράφουν ευκρινώς και ανεξίτηλα τα στοιχεία σε όλες τις μορφές παρουσίασης που χρησιμοποιούν στους χώρους των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού, στα σημεία διάθεσης, όπως ταμπελάκια σε προθήκες - βιτρίνες κρέατος, πινακίδες ή πίνακες σε τοίχους ή αναφορές σε ιστοσελίδες ή στη συσκευασία προσυσκευασμένου κρέατος.

* Αναγράφουν και στα εμπορικά έγγραφα διακίνησης των προϊόντων (όπως τιμολόγια) τις ενδείξεις περί καταγωγής - τόπου προέλευσης.

Όλες οι επιχειρήσεις διατηρούν αρχείο με όλα τα εμπορικά έγγραφα για την καταγωγή - προέλευση του κρέατος για τρία χρόνια από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος.

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων παραγωγής ή εμπορίας προσαρμόζουν συσκευασίες και επισημάνσεις εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Επιχορήγηση 180.000 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ΟΔΙΑΓΕ

Άλλες διατάξεις

Μεταξύ άλλων προβλέπονται και τα εξής:

1. Παρατείνονται έως 31.10.2017 οι αποφάσεις παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Σε αγροτικά ακίνητα με αποφάσεις παραχώρησης χρήσης από 1.11.2016 και μετά, ισχύουν για ένα έτος από την έκδοση της απόφασης.

2. Το 51% τουλάχιστον των Αγροτικών Συνεταιρισμών με έδρα στην ίδια περιφέρεια μπορούν να συνιστούν Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ), στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και Κλαδικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΚΑΣ) με έδρα στην ίδια περιφέρεια. Το 51% τουλάχιστον των ΟΑΣ μπορεί να συνιστά Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΣΑΣΕ) που αποτελεί το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των ΟΑΣ και ΚΕΑΣ. Η γενική συνέλευση της ΣΑΣΕ συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των ΟΑΣ που εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις τους. Κάθε ΟΑΣ εκλέγει αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση της ΣΑΣΕ.

Οι ΟΑΣ και ΣΑΣΕ αποτελούν σωματεία και διέπονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.

3. Για την έναρξη λειτουργίας του ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 180.000 ευρώ, ποσό που επιστρέφεται σταδιακά και ατόκως εντός επτά ετών, από την καταβολή της επιχορήγησης, στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL