Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ συμφωνούν / Ο ESM θα μετατραπεί σε ΔΝΤ... μακροπρόθεσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ συμφωνούν / Ο ESM θα μετατραπεί σε ΔΝΤ... μακροπρόθεσμα

Την εκτίμηση πως το ταμείο «διάσωσης» της Ευρωζώνης, ήτοι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πρέπει να μεταμορφωθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζουν οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, το "σχέδιο" δεν αφορά το παρόν, αλλά το απώτερο μέλλον και σίγουρα όχι την Ελλάδα.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στη “FAZ”, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως ο ESM θα πρέπει να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να βελτιωθεί η διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη, για να προσθέσει με νόημα: «Με την έγκριση ενός προγράμματος του ΕΜΣ, η συμμετοχή των πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον θα γίνεται με βάση σαφείς (...) αρχές».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ότι «θα είχε νόημα το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ESM, να μετεξελιχθεί στο ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα». Ο ESM, πρόσθεσε, θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική ειδίκευση την οποία μόνο το ΔΝΤ διαθέτει αυτή τη στιγμή». Τα παραπάνω ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι "θα πρέπει να σκεφτούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο", προσθέτοντας ότι στο τέλος της χρονιάς θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, αν και συμφώνησε με την αρχική ιδέα, ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Γ. Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL