Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πιέζει τις κυβερνήσεις για νομικές διευκολύνσεις και ζητάει στενή συνεργασία / Οι εντολές της ΕΚΤ στις τράπεζες για ρύθμιση των κόκκινων δανείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέζει τις κυβερνήσεις για νομικές διευκολύνσεις και ζητάει στενή συνεργασία / Οι εντολές της ΕΚΤ στις τράπεζες για ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι τράπεζες στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέροντας ότι στο τέλος του γ' τριμήνου του 2016 τα δάνεια αυτά που είχαν σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ!

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το έγγραφο αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) σε όλη τη ζώνη του ευρώ (σ.σ.: οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει και λάβει έγκριση από την ΕΚΤ αναφορικά με τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους).

Κίνητρα στα στελέχη για διαγραφές

Το έγγραφο καλεί τις τράπεζες να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση σχετικά με το ζήτημα των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των κόκκινων δανείων, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνεται επισταμένως από τα διοικητικά τους όργανα, "φωτογραφίζοντας" την ανάγκη για μια σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπουν τις διαγραφές τέτοιων δανείων, καθώς η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά και να προσαρμόσουν τα νομικά και δικαστικά τους πλαίσια προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να τα μειώσουν.

Η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ. Αντιθέτως, καλεί τις τράπεζες να χαράξουν στρατηγική η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά επιλογών πολιτικής, όπως ρύθμιση των κόκκινων δανείων, υπηρεσίες διαχείρισης προβληματικών δανείων και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Αναμένονται επιστολές

Το έγγραφο κατευθύνσεων θα αποτελεί στο εξής μέρος του καθημερινού εποπτικού διαλόγου με τις τράπεζες. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας και θα προσαρμόσει την έκταση των παρεμβάσεών της ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα των κόκκινων δανείων που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία με τράπεζες που έχουν αυξημένα επίπεδα κόκκινων δανείων. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται τώρα μετά τη δημοσίευση του τελικού εγγράφου κατευθύνσεων και στο άμεσο μέλλον θα περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς τράπεζες με αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ στο πλαίσιο των συνήθων εποπτικών δραστηριοτήτων. Οι επιστολές αυτές θα περιέχουν ποιοτικά στοιχεία και βασικός τους στόχος θα είναι να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν τα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με τις εποπτικές προσδοκίες.

Τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια προς την οικονομία και τα διευθυντικά στελέχη αναγκάζονται να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους, οπότε, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, απαιτείται η ανάληψη σκόπιμης και αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπισή τους, αν και η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδά τους.

Δεύτερη άδεια κόκκινων δανείων

Στη Eurobank Financial Planning Services δόθηκε η δεύτερη άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η FPS είχε υποβάλει τον φάκελό της στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες έκριναν ότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα... μεταβούν σταδιακά πάνω από 12 δισ. ευρώ, ενώ επόμενη άδεια διαχείρσης αναμένεται να λάβει η KKR.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL