Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα

Έντονο προβληματισμό για τον κίνδυνο επιβάρυνσης των αδύναμων εξέφρασαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια δίωρης ενημέρωσης που είχαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όλοι συμφώνησαν, όμως, ότι δεν υπάρχει εικόνα ενδεχόμενων διαρροών κατά την επικείμενη ψηφοφορία, ενώ από τους υπουργούς ξεκαθαρίστηκε ότι μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Από αρκετούς βουλευτές των ΕΠΕΚΕ Οικονομικών και Εργασίας (Επιτροπές Παρακολούθησης και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) που συμμετείχαν στην ενημέρωση εκφράστηκε αγωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών μέσω των αντιμέτρων που θα θεσπιστούν, όπως επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης.

Γενικότερα το κλίμα της ενημέρωσης, το οποίο αντανακλά τη γενικότερη εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, περιγράφεται ως κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας να γίνει εφικτό να ισοσταθμιστεί η αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής και να υπάρξει εφαρμογή βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου.

Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι πρώτη φορά προχωρούν μαζί μέτρα και αντίμετρα και οι βουλευτές σημειώνουν την ανάγκη να στηριχθούν τα πιο αδύναμα στρώματα και ταυτόχρονα να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. «Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μία συμφωνία βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά» ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ισχύει αυτό που είπε ο Μοσκοβισί"

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι «μέτρα, αντίμετρα και πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονται σε ισορροπία και ισχύουν ταυτόχρονα», ενώ ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων και των αντιμέτρων «ισχύει αυτό που είπε ο Μοσκοβισί» και όχι ο Ντάισελμπλουμ, που “έχει εκλογές σήμερα», ανέφεραν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ενδιαφέρον είναι να πάρεις τέτοια μέτρα και αντίμετρα και στον κοινωνικό και στον αναπτυξιακό τομέα» είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. «Στόχος είναι οι πιέσεις που θα υπάρξουν από την αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής να ισοσταθμιστούν» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης σημειώνοντας ότι για τα αντίμετρα «οι προτάσεις μας είναι στην ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και σε αναπτυξιακή προοπτική».

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και ότι με βάση τους υπολογισμούς θα βγαίνουν τα πλεονάσματα, άρα δεν είναι τίποτα υπό αίρεση.

Μεγάλη απόσταση στα εργασιακά

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το μείγμα των μέτρων και αντιμέτρων, επικεντρώνοντας στην ποιοτική τους πλευρά, χωρίς να κάνουν αναφορές στην ποσοτικοποίηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε αναφορά στην πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά από το ΔΝΤ, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός για την αφωνία που επιδεικνύουν ορισμένες φορές οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το θέμα των εργασιακών στην τρίτη αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, αυτές θα γίνουν από το 2020 και πιθανώς σε βάθος ορισμένων χρόνων.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές μετέφεραν τη διάθεση των πολιτών. «Το κλίμα είναι ότι υπάρχει διάθεση από τμήματα της κοινωνίας για να προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος για τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι "μέσα από τις συμμαχίες που θα κάνουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης διαμορφώνονται τα μπλοκ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL