Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Το Enterprise Greece στηρίζει το ελληνικό κρασί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Enterprise Greece στηρίζει το ελληνικό κρασί

Μεταξύ των στόχων του προγράμματος προβολής του ελληνικού κρασιού για το 2017 περιλαμβάνεται η συνέχιση της προσπάθειας για τη δημιουργία θετικής εικόνας για το ελληνικό κρασί και η σταδιακή καθιέρωσή του στην αγορά ως «κρασιού ποιότητας»

Η συμμετοχή στις σημαντικότερες εκθέσεις κρασιού στις χώρες - στόχους περιλαμβάνει πολυεπίπεδη δράση με οργανωμένο wine bar στον χώρο κάθε έκθεσης, όπου παρουσιάζονται τα επιλεγμένα κρασιά της Ελλάδας, ενώ σε ειδικούς χώρους εκδηλώσεων οργανώνονται σεμινάρια master class για τους επαγγελματίες του οινικού χώρου και ειδικές γευσιγνωσίες

Κοντά στο ελληνικό κρασί και τους Έλληνες οινοπαραγωγούς βρίσκεται το Enterprise Greece, το οποίο υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις γενικής προβολής των οίνων ποιότητας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης τους οποίους υποστηρίζουν -και συνδυάζονται με τις ενέργειες προβολής που υλοποιούν- ο κλαδικός φορέας ΕΔΟΑΟ και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα του 2017, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, αποτελεί την τρίτη και τελευταία φάση του τριετούς προγράμματος 2015-2017. Αποστολή του προγράμματος είναι η καθιέρωση της ελληνικής προέλευσης μεταξύ των ποιοτικότερων οινικών προελεύσεων του παγκόσμιου χάρτη και η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών αμπελουργικών περιοχών και γηγενών ποικιλιών, καθώς και η σύνδεση της οινικής ταυτότητας με την ισχυρή πολιτιστική ελληνική ταυτότητα.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

● Η συνέχιση της προσπάθειας για τη δημιουργία θετικής εικόνας για το ελληνικό κρασί και η σταδιακή καθιέρωσή του στην αγορά ως «κρασιού ποιότητας».

● Η ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών στις αγορές - στόχους για το ποιοτικό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα και των ελληνικών οίνων.

● Η αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του ειδικά στις ασιατικές χώρες.

● Η αύξηση των περιστάσεων δοκιμής (trial) και της προτίμησης (preference) των ελληνικών οίνων ονομασίας προέλευσης και των επιτραπέζιων οίνων με γεωγραφική ένδειξη στις χώρες στόχους.

● Η διείσδυση και περαιτέρω αύξηση των μεριδίων στις αγορές αυτές.

Οι ομάδες που αποτελούν στόχο των δράσεων του προγράμματος στις επιλεγμένες χώρες που «τρέχει» το πρόγραμμα είναι εισαγωγείς, διανομείς, χονδρέμποροι, εστιατόρια, ταβέρνες, wine bars και ξενοδοχεία στα οποία προσφέρονται οίνοι ποιότητας, λιανοπωλητές οίνων ποιότητας, δημοσιογράφοι, οινοκριτικοί, συγγραφείς στο οινικό αντικείμενο, σομελιέ, ενώσεις και σχολές σομελιέ, σχολές γευσιγνωσίας αλλά και οινόφιλοι καταναλωτές που δρουν ως διαμορφωτές τάσεων στον περίγυρό τους αναφορικά με την κατανάλωση κρασιού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προβολή του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό, σκοπός των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση του ελληνικού αμπελώνα και η οργανοληπτική δοκιμή των κρασιών. Η κάθε εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

1. VIP dinners για επαγγελματίες: Αφορούν ένα αυστηρά επαγγελματικό κοινό υψηλού επιπέδου, που είτε προέρχονται από τον εμπορικό κλάδο είτε είναι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές, ή ακόμη opinion leading οινοκριτικοί και δημοσιογράφοι.

2. Roadshow tastings & seminars: Αφορούν ένα ευρύτερο σε σύνθεση και αριθμό κοινό, στο οποίο, πέραν των ανωτέρω κατηγοριών εμπόρων, θα περιλαμβάνονται και διάφοροι opinion leaders αλλά και λέσχες οινοφίλων (καταναλωτές) υψηλού κύρους. Σε κάποια από αυτά τα events συμμετέχουν και τα οινοποιεία που αναζητούν εκπροσώπηση στην τοπική αγορά.

Η συμμετοχή στις σημαντικότερες εκθέσεις κρασιού στις χώρες - στόχους περιλαμβάνει πολυεπίπεδη δράση με οργανωμένο wine bar στον χώρο κάθε έκθεσης, όπου παρουσιάζονται τα επιλεγμένα κρασιά της Ελλάδας, ενώ σε ειδικούς χώρους εκδηλώσεων οργανώνονται σεμινάρια master class για τους επαγγελματίες του οινικού χώρου και ειδικές γευσιγνωσίες για τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, sommelier και αγοραστές.

Η προσπάθεια υποστηρίζεται μεταξύ όλων των άλλων και από ένα νέο ενημερωτικό φυλλάδιο για το ελληνικό κρασί και ένα βιβλίο για τον ελληνικό αμπελώνα και τις ποικιλίες του σε πέντε γλώσσες.

Η γιορτή του κρασιού στην Αθήνα 11 - 13 Μαρτίου

Ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες της έκθεσης ξεχωρίζουν φέτος η αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων», αφιερωμένη σε κρασιά από πολύ μικρά και άγνωστα οινοποιεία και σε κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, και η «Πλατεία Γευσιγνωσίας», όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελών

Με σημείο αναφοράς τα καλύτερα κρασιά του διεθνούς αμπελώνα, οι Έλληνες οινοποιοί κατόρθωσαν μέσα σε μία τριακονταετία να αλλάξουν εντελώς το πρόσωπο του ελληνικού κρασιού καθιστώντας το πρωτοπόρο ανάμεσα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας και παράδειγμα προς μίμηση

Ένας κλάδος που δείχνει να αντιστέκεται στην κρίση είναι το κρασί: νέοι χώροι εστίασης (στους οποίους το επώνυμο ελληνικό κρασί συχνά πρωταγωνιστεί) ανοίγουν καθημερινά, εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας το αναζητούν ως μέρος της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, ενώ στο εξωτερικό έχει εισχωρήσει σε μεγάλες και δύσκολες αγορές, όπως εκείνη των ΗΠΑ.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα εάν πρωταρχική μέριμνα των Ελλήνων οινοπαραγωγών δεν ήταν η επίτευξη υψηλής ποιότητας. Με σημείο αναφοράς τα καλύτερα κρασιά του διεθνούς αμπελώνα, οι Έλληνες οινοποιοί κατόρθωσαν μέσα σε μία τριακονταετία να αλλάξουν εντελώς το πρόσωπο του ελληνικού κρασιού καθιστώντας το πρωτοπόρο ανάμεσα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας και παράδειγμα προς μίμηση.

Η επιτυχία αυτή αντανακλάται στην κλαδική έκθεση Οινόραμα, η οποία από το 1994 βρίσκεται κοντά στο ελληνικό κρασί. Φέτος το Οινόραμα οργανώνεται τις ημέρες αυτές (11 με 13 Μαρτίου) στο Ζάππειο Μέγαρο και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον καθένα να δει από κοντά και να ζήσει την «επανάσταση» του ελληνικού κρασιού, ενώ η Δευτέρα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους επαγγελματίες.

Εκατοντάδες οινοποιεία, ακόμη και από τα πιο απόμακρα σημεία της χώρας, παρουσιάζουν στο οινόφιλο κοινό χιλιάδες κρασιά σε μία εκδήλωση η οποία, παρά τον διονυσιακό της χαρακτήρα, διατηρεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γευσιγνωσίας και όχι άκρατης κατανάλωσης.

Ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες της έκθεσης, ξεχωρίζουν φέτος η αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων», αφιερωμένη σε κρασιά από πολύ μικρά και άγνωστα οινοποιεία και σε κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, και η «Πλατεία Γευσιγνωσίας», όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Για τους ξένους επισκέπτες πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις της έκθεσης στα αγγλικά με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον ελληνικό αμπελώνα.

Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, το Οινόραμα και φέτος συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week», που φέτος έπεται της έκθεσης: Δευτέρα 13.3 με Κυριακή 19.3. Κατά τη διάρκεια της Athens Wine Week θα οργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι δράσεις «Μαγειρεύοντας για το κρασί» και «Athens Wine Week Flights», σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bars αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL