Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλ. Τσίπρας: Είμαστε χρονικά και πολιτικά κοντά σε συνολική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε χρονικά και πολιτικά κοντά σε συνολική συμφωνία

Τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς για μια τεχνική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου και για μια συνολική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετέφερε χθες ο πρωθυπουργός μετά και τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα δήλωσε ότι ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει τη στάση του Ταμείου και παρέπεμψε τα εργασιακά σε διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς αν στις επαφές του συζήτησε για την ένταξη στο QE και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν πως θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι τον Απρίλιο θα πάμε σε μια συνολική λύση, ενώ ειδικά για την καγκελάριο Μέρκελ είπε ότι ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη».

Ο ίδιος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας πάντως πως «είναι εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 του Μάρτη, και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Παραδεχόμενος ότι υπάρχει καθυστέρηση, σημείωσε ότι «είμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία», συμπληρώνοντας πως «υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου».

Ειδικά για το θέμα των εργασιακών, τόνισε πως «το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί στα τεχνικά κλιμάκια" και πως “είναι αυτονόητο ότι το ΔΝΤ έχει μια τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου". "Η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο» υπογράμμισε επισημαίνοντας πως την υποχρέωση την υπεράσπισής του έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Επίσης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η θέση της κυβέρνησης είναι ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ζήτησα από την Κρ. Λαγκάρντ ξεκάθαρη στάση

Ερωτηθείς για το εάν ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ "να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα" (όπως δήλωσε η ίδια), ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι με τη διευθύντρια του Ταμείου είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία. Η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής, πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει τη στάση του Ταμείου, να μην σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και το χρέος. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

Η Ν.Δ. θα κριθεί για τις επιλογές της από τον λαό

"Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη συνέπεια της στάσης του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του" δήλωσε ο πρωθυπουργός για το εάν θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων και αντίμετρων και για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο.

Μάλιστα, σχολίασε ότι «ίσως αυτή η στάση να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εφάπαξ πριν από τα Χριστούγεννα μία σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε ‘13η σύνταξη’». «Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί από τις πράξεις του» κατέληξε.

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg λέγοντας πως "δεν συνοδεύθηκε από αλλαγή στάσης". "Και πάλι φόρεσε τη φανέλα του ΔΝΤ, ενώ συνέχισε να παραδίδει μαθήματα πολιτικού καιροσκοπισμού και κυνισμού. Βλέπει το καταστροφολογικό του αφήγημα να καταρρέει και επιβεβαιώνει καθημερινά το στρατηγικό του αδιέξοδο, πλέον και διεθνές ακροατήριο" σημείωναν.

"Επικοινωνιακές στρακαστρούκες"

Με χιουμοριστική διάθεση, προκειμένου να κλείσει για μια ακόμη φορά το ζήτημα περί δήθεν προβλημάτων στις σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε την ανακίνηση του θέματος με τον καπνό που βγάζουν όχι η φωτιά, αλλά οι στρακαστρούκες.

Ερωτηθείς αν ισχύει επί του θέματος το λαϊκό γνωμικό "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά", ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. "Καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες" είπε, για να τονίσει πως "οι απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν".

Ευρώπη πολλών επιλογών, όχι ταχυτήτων

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ του να γίνει η απαραίτητη συζήτηση και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους αλλά και μεγάλες προκλήσεις. “Πρέπει να μιλάμε όχι για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι θέλουν a la carte Ευρώπη. Προτεραιότητα είναι η συζήτηση για τη μετεξέλιξη της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Δίκαιη αναθεώρηση του συστήματος ασύλου

Τέλος, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που, αν και έχει ξεκολλήσει, είναι ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη

Έχοντας τονίσει μέσα στη Σύνοδο ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και έχοντας επισημάνει, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα, στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι, έως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, δεν περιμένουμε κινήσεις επιστροφής στον διάλογο για το Κυπριακό. "Δεν θα έλεγα ότι έχει χαθεί η ελπίδα" είπε διατυπώνοντας την ελπίδα αμέσως μετά το δημοψήφισμα να δημιουργηθεί το κλίμα για μια θετική ατζέντα τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι παραμένουμε στις θέσεις μας διατηρώντας, όπως τόνισε δύο φορές, ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Παραπέμποντας εξάλλου στις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών -"δεν είναι ομόλογός μου ο κ. Τσαβούσογλου", σημείωσε- ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ασχοληθεί ευθέως με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις οποίες διέκρινε "πολύ μεγάλη νευρικότητα" που, είπε, "πιθανόν να οφείλεται στην εσωτερική κατάσταση έντασης στην Τουρκία λόγω δημοψηφίσματος". "Δεν δίνω ιδιαίτερο βάρος" συμπλήρωσε, επιμένοντας στη στάση νηφαλιότητας και ψυχραιμίας της Αθήνας. "Και οι κρίνοντες κρίνονται" παρατήρησε αναφερόμενος στην Άγκυρα και επισημαίνοντας πως άλλωστε η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί και κατανοεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL