Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Θέλουμε συνολική λύση που θα άρει την αβεβαιότητα σε βάθος χρόνου / Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλουμε συνολική λύση που θα άρει την αβεβαιότητα σε βάθος χρόνου / Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου

Τον στόχο της ελληνικής πλευράς για μια συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου εξέφρασε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο των συγκλίσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Παράλληλα, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε τα βέλη του στη Ν.Δ.

Πιο αναλυτικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως “στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στις 20 Μαρτίου να υπάρχει και η συμφωνία σε ό,τι αφορά το Staff Level Agreement, δηλαδή τη συμφωνία μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές για τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο του 2019”.

Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει και “το τρίτο πεδίο στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη 'συνολική λύση'”, δηλαδή το σκέλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019.

Όπως επισήμανε, μια συνολική λύση "θα επιτρέψει και την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ", γεγονός το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και "θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα". "Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από μια οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα" είπε χαρακτηριστικά.

Εντείνεται το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ.

"Για τον λόγο αυτόν", εξήγησε, “η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. η οποία ζητούσε το άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη" τονίζοντας πως “το ζήτημα δεν είναι απλώς το πότε θα κλείσουμε, αλλά και το πώς θα κλείσουμε".

"Η Ν.Δ. μας ζητούσε λοιπόν να κάνουμε τη χειρότερη από τις δυνατές επιλογές. Να αποδεχτούμε άνευ ετέρου τα μέτρα που από τον Δεκέμβριο του 2015 ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μια συνολική λύση" πρόσθεσε σημειώνοντας πως “είναι ακριβώς η συνειδητοποίηση αυτή εκ μέρους τους, ότι δηλαδή βαδίζουμε προς μια συνολική λύση, που έχει εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ.”.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέταξε το γάντι στη Ν.Δ. λέγοντας πως “αυτό που απομένει να δούμε είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης, ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου του 2016, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ". Τέλος, προέβλεψε ότι ο κ. Μητσοτάκης "δεν θα επαναφέρει σύντομα το αίτημά του για εκλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL