Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: "Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω"

Στη στόχευση της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης και της μακροχρόνιας κρίσης καθώς και στο υπό επεξεργασία σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, εστίασε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι τα “αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία”, αλλά “η αλλαγή να γίνει αισθητή στην κοινωνία”. Παράλληλα, ανέβασε τον τόνο στη διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για κάποιους στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που "επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους ‘παράφωνο’".

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι “μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν ακόμη στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και στις γνωστές και συνήθεις δυσκολίες, στα συνήθη εμπόδια και στις καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά οι γνωστοί μας φίλοι, ωστόσο είναι πλέον σαφές πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”. “Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου, το πραγματικό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων, αλλά παίζεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι, και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι" συνέχισε, τονίζοντας: “Ωστόσο, η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει. Και μπορεί αυτοί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει πια τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο. Και έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ. Η αντοχή, λοιπόν, της πραγματικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έχουν ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης".

“Να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας”

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “Έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης" από την προηγούμενη χρονιά (2016) και υπερβαίνοντας όλες τις προβλέψεις, ενώ επισήμανε ότι για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημείωσε δε πως “Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα την επόμενη ημέρα για τη χώρα και να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε αυτή τη φορά τους καρπούς να μη τους γευτούν μονάχα λίγοι, αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας". Όπως υπογράμμισε, το ζητούμενο δεν είναι να δείχνουν πιο αισιόδοξα τα στατιστικά στοιχεία, αλλά “η αναπτυξιακή προοπτική να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία" και “να μεταφραστεί σε όρους σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας".

Γι’ αυτό και απαντώντας στο θεμελιώδες ερώτημα “με ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα", ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο 2009”, αλλά στόχος πρέπει να είναι η "βελτίωση της θέσης που έχει η χώρα μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας", ο οποίος, για να επιτευχθεί, “χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις". Τόνισε, όμως, πως δεν εννοούν όλοι το ίδιο πράγμα με τον όρο «μεταρρυθμίσεις». Η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της προστασίας στην εργασία, η φορολογική ασυλία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και στον μεγάλο πλούτο, η προστασία των ισχυρών απέναντι στον μικρό και μεσαίο ανταγωνισμό “είναι αντιμεταρρυθμίσεις” τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή ακριβώς είναι η ατζέντα της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαβούλευσης μαζί με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και ορίζοντα το 2021, χρονιά κατά την οποία φιλοδοξείται να έχει επανέλθει πλήρως η Ελλάδα στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τους αναπτυξιακούς και τους κοινωνικούς δείκτες.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιεί αυτό το σχέδιο, συμπεριέλαβε: Γνώση, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, ανθρώπινο κεφάλαιο, γεωγραφική τοποθεσία (ως κόμβου μεταφορών, συγκοινωνιών, ενέργειας, δικτύων) και τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τους στόχους του σχεδίου, έθεσε ως προτεραιότητες τη δραστική μείωση της ανεργίας, την ανακοπή της μετανάστευσης στο εξωτερικό και τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Ως αναπτυξιακά εργαλεία ανέφερε τη στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Στις παρεμβάσεις που απαιτούνται από τη μεριά του κράτους επισήμανε τη βελτίωση του επιπέδου παιδείας, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τη διασφάλιση απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη στήριξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Τέλος, σημείωσε πως το τελικό σχέδιο θα αναλυθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και καθορισμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο έργο για την κυβέρνηση (ακόμη περισσότερο και από τη διαπραγμάτευση) είναι να κάνει πράξη το όραμα της Δίκαιης Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL