Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δανειστές και λιτότητα αύξησαν τη φτώχεια στην Ελλάδα κατά 40%

Έρευνα γερμανικού ινστιτούτου για την περίοδο 2008 - 2015

Σοκαριστικά στοιχεία για την εξέλιξη της φτώχειας στη χώρα μας παρέχει γερμανική έρευνα, καθώς η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2008 έως το 2015 κατά 40%.

Η μεθοδολογία της έρευνας την οποία διεξήγαγε το γερμανικό ινστιτούτο βασίζεται στο ότι δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν οι επιστήμονές του- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο "πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας", τον οποίο εκπόνησε το ανωτέρω ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, με βάση τον οποίο προκύπτει ότι «O μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» όπως δήλωσε ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό Reuters. Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και τη μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» πρόσθεσε.

Κατά το ίδιο διάστημα, στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία κατά 18%.

Δείτε όλα τα σχόλια