Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Άνοιξε ο δρόμος "για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνοιξε ο δρόμος "για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του"

Σε μια σημαντική παρέμβαση, που αναμένεται να αναδιατάξει το όλο σύστημα λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), βελτιώνοντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες συλλογής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, αλλά και μειώνοντας τα σχετικά κόστη για τους παραγωγούς, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή αλλαγών που εντάσσονται στην βασική στόχευση της κυβέρνησης για “επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του”, η οποία υλοποιείται σταδιακά, με τρόπο που δεν θα διαταράσσει τη διαδικασία των πληρωμών, ενώ δημιουργεί σιγά σιγά και συνθήκες ανταγωνισμού.

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ανακοίνωσε, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, πέντε παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του συστήματος υποβοήθησης της συλλογής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2017 -ενόψει της φετινής έναρξης της περιόδου υποβολής στις 15.3.2017 (έως 15.5.2017 - κατόπιν έως 9.6.2017 με ποινή 1% την ημέρα).

Πιο συγκεκριμένα, φέτος:

1. Η δωρεάν εφαρμογή της on line υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω, ενώ επεκτείνεται η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, περιλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων.

2. Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή έναντι του προηγούμενου έτους θα υποβάλλονται δωρεάν, με διαδικασία που θα οριστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

3. Καταργούνται οι φορείς β' βαθμού και πλέον όλοι οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε “Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων” (ΚΥΔ), στο πλαίσιο των μέτρων για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων.

4. Συστήνεται και λειτουργεί, εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του δικτύου των φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεών τους (φορέων υποδοχής και φορέα συντονισμού) που απορρέουν από τις σχετικές προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιπλέον η Επιτροπή φροντίζει για την εφαρμογή των απαιτήσεων του ISO 27001:2013 για τη Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριών, που πρόσφατα απέκτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

5. Το κόστος για την υποβολή της κάθε αίτησης θα αναγράφεται στην αίτηση -ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού- στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλής διαχείρισης. Έτσι θα γνωρίζουν όλοι (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥΠΑΑΤ, παραγωγοί) τα κόστη των αιτήσεων.

Όπως τόνισε ο υπουργός οι αλλαγές αυτές κινούνται στην κατεύθυνση για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του, βασική στόχευση που παραμένει και υλοποιείται σταδιακά.

Σημείωσε ότι ήδη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης μπήκε τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων, αλλά μειώθηκε και το κόστος υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες από 70 εκατ. ευρώ συνολικά το 2014 στα 35 εκατ. το 2016. Με τις νέες παρεμβάσεις, σημείωσε, θα μειωθεί κι άλλο το κόστος και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υποβοήθησης των αγροτών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον φορέα συντονισμού αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ύπαρξη πλέον επιτροπής, που θα έχει όλη την εποπτεία, προσθέτοντας: “Από 'κει και πέρα θα πορευθούμε σταδιακά γιατί έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συγκεκριμένες συμβάσεις και η προσπάθειά μας πρέπει όσο τον δυνατό να μην δημιουργήσει ούτε κατ’ ελάχιστον πρόβλημα, ώστε να προσεγγίσουμε και αυτό το ζήτημα”. Σημειώνεται ότι στον φορέα συντονισμού αποδίδεται ποσό ύψους 7,55 ευρώ ανά αίτηση, το οποίο αναμένεται να διαφοροποιηθεί προς τα κάτω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL