Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Συμφωνία για το Χρηματιστήριο Ενέργειας μεταξύ ΛΑΓΗΕ - Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία για το Χρηματιστήριο Ενέργειας μεταξύ ΛΑΓΗΕ - Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τελικά σημείο σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ως προς τις ποσότητες που δημοπρατούνται στο πλαίσιο των περίφημων ΝΟΜΕ, καθώς και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την αποτίμηση του συμπληρωματικού αυτού μηχανισμού προς την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σήμερα πίεση για πώληση μονάδων της επιχείρησης.

Παρουσιάζοντας χθες τη συμφωνία για το Χρηματιστήριο Ενέργειας μεταξύ ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστηρίου Αθηνών, απαραίτητο βήμα προετοιμασίας των νέων αγορών ενόψει της μετάβασης στο μοντέλο - στόχο της Ε.Ε. (target model), αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες στη συζήτηση για τα ενεργειακά με τους θεσμούς. “Απ’ ό,τι φαίνεται η αγορά λειτούργησε θετικά στην πρόσφατη δημοπρασία” σημείωσε και διεμήνυσε σε όσους προδιαγράφουν αποτυχία του μηχανισμού: “Άρα μην βιάζεστε”.

Προφανώς, πρόσθεσε, θα υπάρχουν χρονικές στιγμές που θα ελέγχουμε την πορεία λειτουργίας των ΝΟΜΕ και των στόχων μας στη λιανική και αυτό το χρονοδιάγραμμα θα αποτυπωθεί και στην τρέχουσα συμφωνία: “Νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο σύγκλισης, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και το αναγνωρίζω”.

Εκτίμησε ότι είναι πιο λογικό να γίνει απολογισμός των δημοπρασιών τον Δεκέμβριο (επί του ενός χρόνου λειτουργίας τους) αντί του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει εικόνα της λειτουργίας τους και αποτύπωση των ποσοτήτων που αγοράστηκαν, του αντίκτυπου που είχαν στη λιανική κ.λπ. Ερωτηθείς δε σχετικά δήλωσε “Πίεση για μονάδες να πωληθούν τώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα μας”.

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με κανόνες αγοράς επιδιώκοντας: α) σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές, β) ενίσχυση ανταγωνισμού και διαφάνειας με άμεσα οφέλη για μείωση ενεργειακού κόστους και διασφάλιση καλύτερων τιμών, γ) εξασφάλιση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων από κοινού με το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κομισιόν -JRC- εκτιμώντας ότι έως το επόμενο φθινόπωρο θα υπάρχουν πλήρη κείμενα τεχνικών προδιαγραφών, κώδικες και μελέτες για το πώς θα λειτουργήσουν οι αγορές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στο target model, επισήμανε, θεωρείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συμφωνία συνεργασίας (ΜoU) μεταξύ ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ).

“Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και ευελπιστούμε όλοι ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργήσει στα μέσα του 2018 δίνοντας τεράστια ώθηση στον τρόπο λειτουργίας του ενεργειακού τομέα” κατέληξε.

Νέα αγορά

Ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, Μ. Φιλίππου, τόνισε τη σημασία της σαφούς οριοθέτησης μεταξύ των δύο πυλώνων στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή μεταξύ της αγοράς και των ενισχύσεων και κρατικών παρεμβάσεων, “καθώς δεν είναι ένα απλό εμπορεύσιμο προϊόν, αλλά αποτελεί και υπηρεσία κοινής ωφέλειας”.

Επισήμανε την ανάγκη μετάβασης σε μια ανόθευτη αγορά, με απαλλαγή από ρυθμιστικούς μηχανισμούς και μεταβατικά σχήματα, με καθαρούς κανόνες, γνωστούς σε όλους τους συμμετέχοντες. Σημείωσε δε ότι οι οργανωμένες αγορές πρέπει να εξασφαλίζουν ασφάλεια συναλλαγών, δηλαδή αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κινδύνων, και εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας των συμμετεχόντων για περισσότερες επενδύσεις -μέσω των προϊόντων που θα προσφέρονται στο πλαίσιο των τεσσάρων αγορών που θα δημιουργηθούν (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) και συστημάτων που αφορούν τις εγγυοδοσίες.

Αναφέρθηκε στις δύο εταιρείες που δημιουργούνται μέσω της συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αθηνών: μια θα έχει την ευθύνη της εκκαθάρισης, του διακανονισμού και της διαχείρισης του χρηματοοικονομικού κινδύνου και μια δεύτερη θα υποστηρίζει σε συστήματα πληροφορικής και τεχνογνωσίας προηγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, θα έχει ευθύνη ως λειτουργός των αγορών.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Σ. Λαζαρίδης, επισήμανε ότι οι κ. Σταθάκης και Φιλίππου “πάτησαν τη σκανδάλη για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία” και σημείωσε ότι είναι νομοτέλεια να πάμε σε μια ολοκληρωμένη αγορά στην επόμενη δεκαετία και στοίχημα από σήμερα αποτελεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL