Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων χωρίς ταλαιπωρία προτείνουν οι λογιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων χωρίς ταλαιπωρία προτείνουν οι λογιστές

Η διατήρηση του ευεργετήματος των 100 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας, ώστε να μην χάνεται αυτό αν δεν ρυθμιστούν πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι νέες οφειλές, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων αντί κατάθεσης αίτησης στην εφορία, ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή.

Ανάμεσα στα ζητήματα και αιτήματα που έθεσε η ΠΟΦΕΕ είναι:

- Άμεση ολοκλήρωση της πιστοποίησης των λογιστών χωρίς διαδικασία εξετάσεων από τους ήδη ασκούντες νόμιμα το επάγγελμα και χωρίς εξαιρέσεις.

- Άμεση καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής για ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και εμπέδωση θεσμικής εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων, λογιστικών γραφείων και φορολογικών αρχών, με τον ίδιο τρόπο που δόθηκε σε συμβολαιογράφους και εκτελωνιστές.

- Προτάσεις για καταληκτικές ημερομηνίες δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2016:

- Καταληκτική ημερομηνία υποβολής βεβαιώσεων από κάθε πηγή: 15.3.2017.

- Λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων Νομικών Προσώπων: 30.6.2017 (όπως ισχύει ήδη).

- Λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φυσικών Προσώπων: 15.7.2017.

- Όσον αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο υποβολής ΜΥΦ, συζήτηση νέας διαδικασίας τρόπου υποβολής, ορίου υποβολής και καταληκτικών ημερομηνιών εκ του μηδενός για το 2017. Για τις ΜΥΦ του 2016, οι οποίες υποβάλλονται όλα τα τρίμηνα μαζί έως 28.2.2017, μεταφορά της ημερομηνίας αυτής στις 31.3.2017 ή 23.4.2016 και οι διορθώσεις έως 15.6.2017.

- Για υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και καταστάσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, ενώ έχει προηγηθεί εμπρόθεσμη αρχική, να ισχύσει ότι και για το ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους (να μην υπάρχει πρόστιμο εάν έχει γίνει εμπρόθεσμη αρχική). Ακόμη νομοθετική προς τούτο διόρθωση προς το ευνοϊκότερο των προστίμων.

- Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτικών ενισχύσεων - επιδοτήσεων ώστε να φορολογούνται στο έτος είσπραξης και όχι αναφοράς ή, εναλλακτικά, για να μην αδικηθεί κάποιος ο οποίος σε μια χρονιά θα εισπράξει πολλών ετών επιδοτήσεις και να αποφευχθεί ο τεράστιος όγκος τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον. Ακόμη, δυνατότητα να επιβαρύνουν οι επιδοτήσεις οι οποίες εισπράττονται μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης την επόμενη χρονιά.

- Μέριμνα να μην χάνονται οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων αν δεν ρυθμιστούν πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι νέες οφειλές, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και γίνεται μέσω των ΔΟΥ με κατάθεση αίτησης.

- Έγκριση της δυνατότητας καθορισμού ύπαρξης επαγγελματικού λογαριασμού για αποκλειστική χρήση πληρωμών των πελατών των λογιστικών γραφείων ο οποίος θα γνωστοποιείται και στο Μητρώο και οι κινήσεις του δεν θα αποτελούν αντικείμενο ελέγχου, εάν φυσικά οι χρεώσεις ισούνται με τις πιστώσεις για πληρωμές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL