Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε 2 δισ. προς τον ESM
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε 2 δισ. προς τον ESM

Ποσό της τάξης των 2 δισ. έλαβε χθες ο ESM από την ελληνική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποπληρωμή ήταν συμβατική υποχρέωση και πραγματοποιήθηκε μετά την πώληση ενεργητικού της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με δάνειο του ESM.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «η πληρωμή δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συμβατικός εταίρος. Είναι ένα σημάδι ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρά καλά. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί με την Ελλάδα για το υπόλοιπο του προγράμματος».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, το Ταμείο διέθεσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015. Ένας όρος για την αποδοχή της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ ήταν η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank και η χρήση της προσόδου για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Αφότου έγινε, ο ESM είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή από αυτούς τους πόρους και αυτό οδήγησε σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ESM. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σημειώνει ο ESM.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ανακοίνωσε πως σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το Ταμείο πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL