Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
11+8 απαντήσεις σε αιτήματα των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

11+8 απαντήσεις σε αιτήματα των αγροτών

Συγκεκριμένες απαντήσεις στα περισσότερα από τα ζητήματα που έθεσαν, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής τους, έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από το διυπουργικό κλιμάκιο στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα.

Μάλιστα εξετάστηκαν ξεχωριστά τα αιτήματα που έθεσε ο αγροτικός κόσμος, πολλά εκ των οποίων είτε υλοποιούνται είτε οι αρμόδιοι υπουργοί ανέλαβαν να τα επεξεργαστούν προκειμένου να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται η επανεξέταση της φορολογίας στο κρασί, η διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης του ΦΠΑ στα ακατέργαστα είδη ζωοτροφών και κρεάτων καθώς και της αύξησης του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου, ο μεγαλύτερος δυνατός συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου και των αγροτών κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο οποίος επισήμανε, μεταφέροντας τη βούληση και του πρωθυπουργού, ότι “πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής”, που αποτελεί πάγιο πρόβλημα και αίτημα, συνολικά, του αγροτικού κόσμου.

Η συνάντηση έκλεισε με σχεδιασμό μετά από ένα διάστημα να γίνει διάλογος στοχευμένα με τα υπουργεία για εξειδικευμένα ζητήματα, ώστε “να δούμε αν αυτά που είπαμε έγιναν, αν προέκυψαν δυσκολίες κ.λπ.”.

Οι απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών

Τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν τομείς αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, ενώ διευκρινίσεις δόθηκαν και για σειρά άλλων θεμάτων (από το φορολογικό και το ασφαλιστικό μέχρι θεσμικές παρεμβάσεις, ζητήματα μείωσης του κόστους παραγωγής, ενίσχυσης της ρευστότητας κ.λπ.).

Πιο συγκεκριμένα, ανά τομέα αρμοδιότητας, δόθηκαν, στα αντίστοιχα αιτήματα - ερωτήματα, οι ακόλουθες απαντήσεις:

Υπουργείο Οικονομικών

Στις πάγιες αποσβέσεις να περιλαμβάνεται η αγορά γης και αύξηση του συντελεστή απόσβεσης παγίων.

- Εξετάζεται η δυνατότητα απόσβεσης της αξίας της αγοράς γης για καλλιέργεια ή έκπτωσής της από τα έσοδα. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγροτικού μηχανήματος, ως διαφορά μεταξύ της αγοράς νέου μηχανήματος και της πώλησης παλαιού, σε περίπτωση αντικατάστασης.

Να μην γίνει εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

- Σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στους αγρότες, μέχρι να εξαχθούν συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του.

Το καθεστώς εργοσήμου για τους εργάτες γης να παραμείνει ως έχει.

- Διαβούλευση για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του καθεστώτος του εργοσήμου.

Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από τον συντελεστή 23% σε 13% διότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

- Εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα ακατέργαστα είδη ζωοτροφών και κρεάτων.

Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

- Επανεξετάζεται η φορολογία στο κρασί.

Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και των παγίων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.06.2015) στο 20%.

- Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου, όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας (ισχύων συντελεστής 10%).

Να μην παρακρατούνται χρήματα απ’ όσους έχουν ρυθμίσεις και είναι οικονομικά ενήμεροι.

- Συνεννόηση με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σκοπό τον μεγαλύτερο δυνατό συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου και των αγροτών (ειδικά ο πιστωτικός ΦΠΑ), ώστε να μην παρακρατείται το σύνολο των χρημάτων από τους ενήμερους φορολογικά αγρότες.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: τα αγροτεμάχια να δηλώνονται με ενοικιαστήριο, τον 13ψήφιο κωδικό και τον αριθμό διανομής (σε περιοχές όπου υπάρχει αναδασμός ή διανομή).

- Εξετάζεται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ τα αγροτεμάχια να δηλώνονται με ενοικιαστήριο, τον 13ψήφιο κωδικό και τον αριθμό διανομής ή σχετικό έγγραφο (σε περιοχές όπου υπάρχει αναδασμός ή διανομή).

Αποσύνδεση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από το μικροβιολογικό φορτίο γάλακτος αιγοπροβάτων.

- Ανάληψη πρωτοβουλίας συνεννόησης με τη γαλακτοβιομηχανία ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία συλλογής του γάλακτος χωρίς επιβάρυνση των παραγωγών.

Υπουργείο Εργασίας

Απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν προφορικά

- Θα διευθετηθεί τεχνικά το σχετικό πρόβλημα ώστε να μην συμπέσουν οι εισφορές δύο ετών.

- Το καθαρό εισόδημα στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξεταστεί να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά.

Διευκρινίσεις

* Οι αγρότες μπορούν να παίρνουν σύνταξη στην ηλικία των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης και για πρώτη φορά όλοι οι αγρότες και οι αγρότισσες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

* Για πρώτη φορά όλοι οι αγρότες εντάσσονται στον κορμό της εθνικής ασφάλισης και θα λαμβάνουν Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

* Το ακατάσχετο των 1.200 ευρώ μηνιαίως ισχύει και για τους αγρότες.

* Νομοθετείται άμεσα η δυνατότητα των αγροτών να μπαίνουν στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας, δηλαδή να μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και η ενέργεια που θα παράγεται να συμψηφίζεται με εκείνη που καταναλώνεται. (net metering).

* Η εφαρμογή της κάρτας αγρότη θα γίνει άμεσα μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

* Έχει αποφασιστεί να εγκατασταθούν μέσα στους επόμενους μήνες, στις τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας μηχανήματα σκαναρίσματος των εισαγόμενων προϊόντων.

* Νομοθετείται άμεσα η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος σε όλες τις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

* Προωθείται άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL