Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων στην ατζέντα του Euroworking Group
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων στην ατζέντα του Euroworking Group

Μια πρώτη γεύση των εξελίξεων γύρω από την αξιολόγηση - ενόψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου - αλλά και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να υπάρξει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group. Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαριάκη, Παναγιώτης Νικολαΐδης, καθώς ο πρώτος σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ θα βρίσκεται στο LSE στο Λονδίνο.), θα συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Με ενδιαφέρον δε, όπως πάντα, αναμένονται οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Μετά τον καταιγισμό εκθέσεων από το ΔΝΤ και την επιμονή του για «βαθύτερες και ταχύτερες» μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, στο εργασιακό, αλλά και σε άλλα επίπεδα, έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο καλείται να διαδραματίσει η ευρωζώνη. Το «χάσμα» με το Ταμείο θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο, με ακόμη και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να δηλώνει «έκπληκτος» από τη «σκληρότητα» της έκθεσης του ΔΝΤ, αποκλείοντας εκ νέου, ωστόσο, το «κούρεμα» του χρέους. Επισήμανε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μια περαιτέρω ελάφρυνση εάν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να βαδίζει σε εποικοδομητικό δρόμο. Ενώ, δεν έχει αλλάξει η θέση των Ευρωπαίων όσον αφορά στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετέπειτα.

Την προσπάθεια για πρωτοβουλίες και πολιτικές επαφές κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προανήγγειλε εμμέσως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αναφέροντας ότι ελπίζει σε πρωτοβουλίες των θεσμών, ίσως και εντός της εβδομάδας, για «διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL