Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
POS σε δώδεκα κλάδους έως τις 30 Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

POS σε δώδεκα κλάδους έως τις 30 Ιουνίου

Έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS (τερματικά αποδοχής καρτών για τις συναλλαγές τους με το κοινό) οι επιχειρήσεις 12 βασικών κλάδων της αγοράς. Από τους κλάδους αυτούς, οι 11 προσφέρουν υπηρεσίες (περιλαμβανομένων τηλεφωνίας και ενέργειας) και ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί άμεσα και θα δίνει περιθώριο 140 ημερών από σήμερα στις επιχειρήσεις να προμηθευθούν και να εγκαταστήσουν τα POS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 12 αυτοί κλάδοι, οι οποίοι, σημειωτέον, ασκούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις οποίες κατευθύνονται μεγάλα ποσοστά των δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά, ούτως ώστε να "χτίζεται" ευκολότερα το αφορολόγητο, όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση που εξέδωσε τον Ιανουάριο η υπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, είναι:

Εστίαση - μπαρ - καφέ, επισκευές, εκπαίδευση, ένδυση - υπόδηση, ενοικιάσεις, κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες, ιατρικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.

"Μετρούν" για το αφορολόγητο και τα σούπερ μάρκετ

Σημειώνεται ότι για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου θα μετρούν και οι πληρωμές στα σούπερ μάρκετ, τα οποία διαθέτουν στο σύνολό τους POS, ενώ κατά πάσα πιθανότητα μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα και μικρά μπακάλικα θα υποχρεωθούν με το επόμενο κύμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Και ενώ αναμένεται άμεσα η απόφαση για τις ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν εγκαταστήσει υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών POS εντός του πρώτου εξαμήνου, θα προστεθεί αργότερα και η ομάδα επιχειρήσεων ελευθέρων επαγγελματιών που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Κ. Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος σε τρεις φάσεις: Η πρώτη εκτείνεται έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη θα εκτείνεται έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο κύμα υπόχρεων εντάσσονται περί τους 200.000 επαγγελματίες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

Αναμένεται η απόφαση για τη "λοταρία"

Στο μεταξύ, αναμένεται και η Υπουργική Απόφαση η οποία θα προβλέπει και τις κληρώσεις ("λοταρία") στις οποίες θα μετέχουν όσοι χρησιμοποιούν τραπεζικά μέσα πληρωμών αντί μετρητών που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος. Οι κληρώσεις θα πραγματοποιούνται ημερησίως, εβδομαδιαία ή μηνιαία, αλλά τα χρηματικά ποσά θα δίνονται ως δυνατότητα αγορών στα καταστήματα που έχουν εγκαταστήσει POS. Μέσω της νέας απόφασης θα μοιράζονται έπειτα από λοταρία, με διάφορες μορφές, 12 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Σε μία από τις μορφές αυτές, αν ο πολίτης που κάνει τη συναλλαγή κερδίσει, θα έχει τη δυνατότητα και επιπλέον αγορών, δηλαδή δεν θα παίρνει χρήματα στα χέρια του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL