Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο για την απόφαση του ΣτΕ / Οι έμποροι θα αποφασίσουν πώς θα σταθούν απέναντι στις Κυριακές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο για την απόφαση του ΣτΕ / Οι έμποροι θα αποφασίσουν πώς θα σταθούν απέναντι στις Κυριακές

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση Γιακουμάτου με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου, εκφράζουν εκρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

"Η απόφαση του ΣτΕ μίλησε στην ψυχή την αγοράς και δικαίωσε τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως "αναμένει το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης και, αφού μελετήσει το σκεπτικό της, θα αποφασίσει μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα, που ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα πριν από δύο και πλέον χρόνια, την τελική στάση της απέναντι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Κυριακών.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να μελετήσει καλά την απόφαση ενόψει μελλοντικών νομοθετικών ρυθμίσεων και τους θεσμούς να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν μία ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνικό λαό, ως μία κοινή «καθημερινή».

“Δεν χρειαζόμαστε χρόνο, αλλά κίνητρα”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νικόλαος Κογιουμτσής, ο οποίος δήλωσε πως "το επιχειρείν δεν χρειάζεται χρόνο, αλλά χρειάζεται κίνητρα διευκόλυνσης στη φορολογία, στις εισφορές, στη ρευστότητα και ένα γενικότερο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις και δεν θα ‘επιδοτεί’ τον διωγμό των επιχειρήσεων εκτός της χώρας".

ΓΣΕΒΕΕ: Φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών μέσω των δανειστών

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών ομίλων μέσω των δανειστών - εταίρων μας για ολιγοπώληση της αγοράς, που, αν τη συνδυάσουμε με την κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων, οδηγούμαστε σε κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής».

Λείπει η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν αντίθετος με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως "οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές".

Πότε και και για ποια καταστήματα επιτρέπεται προαιρετική λειτουργία και άλλες Κυριακές

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν 8 Κυριακές, ενώ τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους η προαιρετική λειτουργία επιτρέπεται μετά από απόφαση αντιπεριφερειάρχη μόνο για τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013 και συγκεκριμένα:

* Τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τ.μ.

* Τα εμπορικά καταστήματα που δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise).

* Τα εμπορικά καταστήματα που δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» ("shops in a shop") και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet"), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL