Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Κ. Παπανάτσιου: Αποκλείεται αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% / Σε τρεις φάσεις η εγκατάσταση των POS στις ελληνικές επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Παπανάτσιου: Αποκλείεται αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% / Σε τρεις φάσεις η εγκατάσταση των POS στις ελληνικές επιχειρήσεις

Σταδιακά, σε τρεις φάσεις, θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS στην αγορά για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Με βάση το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, η υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις με την πρώτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, τη δεύτερη έως το τέλος του 2017 και την τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Παράλληλα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα με τους κλάδους που θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν το πλαστικό χρήμα.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες ότι το σύστημα δεν θα μπορέσει να δεχτεί για το χτίσιμο του αφορολόγητου τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που δεν είναι στο όνομα των φορολογουμένων, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να χτίσουν το αφορολόγητο από άλλες δαπάνες. Και πρόσθεσε ότι για άλλα τέτοια ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν θα δοθεί λύση.

Η υφυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν συζητάει τέταρτο Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να παραμείνει όπως είναι και σήμερα, ως τεχνικός σύμβουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός είπε ότι εργαλείο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα είναι το περιουσιολόγιο και πρόσθεσε: "Θα δούμε από τα στοιχεία του περιουσιολογίου τι μπορούμε να κάνουμε για να αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ". Συμπλήρωσε δε ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος λόγω της εφαρμογής του περιουσιολογίου, το οποίο είναι εργαλείο, όπως ανέφερε, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

"Κόκκινη γραμμή" το αφορολόγητο

Τόνισε ακόμη ότι η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως "δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο καθόλου και αυτό είναι δέσμευση". Η Κ. Παπανάτσιου απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% και έκανε σαφές ότι "δεν υπάρχει φορολογικό θέμα στη συγκεκριμένη αξιολόγηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL