Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Εγκρίθηκε η επόμενη φάση διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκρίθηκε η επόμενη φάση διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Την πλήρη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, βάσει του σχετικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, επαναβεβαίωσε η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή έγκριση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του Διαχειριστή από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Μετά την άμεση αντίδραση τους την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την παρέμβαση τεσσάρων τραπεζών στη σε εξέλιξη διαδικασία της απόσχισης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΝ τήρησαν τη δέσμευσή τους περί έγκαιρης επίλυσης των ζητημάτων χωρίς να διαταραχθεί η πορεία εφαρμογής του πολιτικού σχεδιασμού για ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των δύο υπουργείων αποσαφηνίστηκαν, πλήρως και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι τεχνικές και νομικές παράμετροι του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς καν να απαιτηθεί νέα αναβολή της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης.

Στη χθεσινή συνέλευση της ΔΕΗ για το θέμα αυτό -που μετατέθηκε μόνο κατά λίγες ώρες (ξεκίνησε το πρωί, διεκόπηκε για λίγες ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα)-, οι τράπεζες απέσυραν τις επιφυλάξεις τους δημοσιοποιώντας τη στάση τους και προχώρησε η έγκριση της επόμενης φάσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, που αφορά στην σύσταση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% του Διαχειριστή. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή τεσσάρων τραπεζών προς το υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΕΗ, τέθηκαν ζητήματα επί της διαδικασίας απόσχισης που σχετίζονται με δανειακές συμβάσεις - πιστώσεις προς τη ΔΕΗ εγείροντας, στην ουσία, θέμα εξασφάλισης πρόσθετων εγγυήσεων το οποίο και διευθετήθηκε.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης. Με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρεται, διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η επιστολή των τραπεζών

Σε νέα, χθεσινή τους επιστολή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) ανέφεραν ότι εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ με λήψη εξασφαλίσεων (παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ενεργειακής Συμμετοχών, εκχώρηση γεγενημένων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της κ.λπ.) συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισαν δε ότι πρόκειται για συνέχεια της προηγούμενης επιστολής τους (11/1) και πρόσφατων σχετικών συζητήσεων όλων των εμπλεκομένων μερών και με γνώμονα την ανάγκη για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα, οι τράπεζες δήλωσαν ότι προτίθενται να εξετάσουν τη χορήγηση μεσοβραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ σε κοινοπρακτική βάση, με εξασφάλιση ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν.

Τέλος, σημείωσαν ότι τα προαναφερθέντα τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων εσωτερικών οργάνων της κάθε τράπεζας, καθώς και των εποπτικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL