Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αύξηση 140% με απόφαση Χαρίτση / Υπερδιπλασιασμός της χρηματοδότησης ΠΔΕ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση 140% με απόφαση Χαρίτση / Υπερδιπλασιασμός της χρηματοδότησης ΠΔΕ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση υπερδιπλασιάστηκε στο τέλος του 2016 (αύξηση κατά 140%) η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, το αρχικό ποσό των 125 εκατ. ευρώ του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016), αυξήθηκε στο συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές.

Βασικό μέσο αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου

Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε: «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί για τη χώρα βασικό μέσο άσκησης πολιτικής για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου, διασφαλίζοντας τη συνέργεια και τη συμπληρωματικότητα με την αξιοποίηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του πλαισίου υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων το 2016, δρομολογήθηκαν και συνεχίζονται το 2017, σχέδια δράσης προς ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, ώστε να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι πλέον επιτακτικές αναπτυξιακές ανάγκες, με κύριο γνώμονα την κοινωνική συνοχή. Με ενέργειες σαν και αυτή αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας προς τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Στήριξη και συνεργασία που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το 2017».

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι σε εθνικό επίπεδο, το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, το 2017 θα ανέλθει στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 250 εκατ. ευρώ, ήτοι 33% έναντι του αντίστοιχου ποσού για το 2016. Παράλληλα, ενισχύεται η δυνατότητα των Περιφερειών να αξιολογούν και να χρηματοδοτούν τις τοπικές αναπτυξιακές τους προτεραιότητες. Στο σημείο αυτό, τονίζεται η πρόσφατη ενεργοποίηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από επιπλέον πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Διαρκές ζητούμενο είναι να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής προσέγγισης του υπουργείου Οικονομίας, με σταθερή προσήλωση στους στόχους για περιφερειακή ανάπτυξη, για πραγματική περιφερειακή σύγκλιση των επιπέδων διαβίωσης, αλλά και για αντιμετώπιση των δυσκολιών που επέφερε η κρίση στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL