Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Επίδομα θέρμανσης: Ευνοημένοι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και του Έβρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίδομα θέρμανσης: Ευνοημένοι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και του Έβρου

Άνοιξε η εφαρμογή στο taxisnet για υποβολή αιτήσεων από τους 700.000 δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την νέα χειμερινή περίοδο, καθώς υπογράφτηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση χορήγησής του. Το προς διάθεση ποσό είναι 105 εκ. ευρώ, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων.

Οι κάτοικοι του νομού Έβρου και των ορεινών περιοχών είναι οι κερδισμένοι καθώς κύρια διαφοροποίηση της απόφασης είναι ότι οι Δήμοι που ορίζονται ως «ορεινοί» εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός όπου ανήκουν» με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να δικαιούνται έτσι, υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι επιδότηση.

Φέτος ο νομός Έβρου από την ζώνη Β που βρισκόταν πέρυσι, μετατάσσεται στην ζώνη Α με τους κατοίκους του να δικαιούνται έτσι, υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι επιδότηση. Επίσης, οι δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3852/2010 ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει και καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και αξία της ακίνητης περιουσίας) και ειδικότερα:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από πηγή προέλευσης, θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Για κάθε παιδί προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ.

Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Για τον προσδιορισμό οικογενειακής κατάστασης, αριθμού τέκνων και εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2015.

Τα δεδομένα της ίδιας δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2016, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, φορολογικού έτους 2015, να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για άγαμους και τις 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL