Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. σχεδιάζει το γερμανικό επιχειρείν στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. σχεδιάζει το γερμανικό επιχειρείν στην Ελλάδα

Κεφάλαια τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει το γερμανικό επιχειρείν στην Ελλάδα, κατά την επόμενη τριετία, ενισχύοντας την παρουσία του στη χώρα, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης η οικονομία να εξέλθει της πολυετούς ύφεσης.

Μόνο το επενδυτικό πλάνο της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport- Slentel, αξίας 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων, καθώς και αυτό του ΟΤΕ που σε βάθος τριετίας θα φθάσει το 1,3 δισ. Ευρώ, με κύρια έμφαση τα δίκτυα νέας γενιάς, ανεβάζουν τον πήχη των μελλοντικών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα 2,8 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και επεξεργάσθηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται 121 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 29.000 εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας, σε σύνολο, ένα τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Deutsche Telekom - βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL.

«Στρατηγική στόχευση του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής εκδήλωσης. «Η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα είναι αυτή που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα τη βγάλει από τη στενωπό της ύφεσης» ανέφερε για να προσθέσει ότι «η επενδυτική ένταση στην εσωτερική αγορά συνδυαζόμενη με την τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δίπολο ανάπτυξης, ικανό να θέσει την Ελλάδα εκτός μνημονιακών συμβάσεων». «Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο, τον οποίο θα επιτύχουμε ως χώρα υπό την προϋπόθεση ότι, παράλληλα, θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία ώστε να καταστεί ανταγωνιστική» σημείωσε ο κ. Μαΐλλης.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι εκλογές είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να συμβεί στη χώρα», ενώ σχετικά με το ενδιαφέρον νέων γερμανικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα σημείωσε ότι οι μεγάλες και μακροχρόνιες γερμανικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να επενδύουν και τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, αλλά το επιχειρηματικό περιβάλλον «δεν είναι ελκυστικό για τις μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις», όπως είπε.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι, μόνο φέτος, ως φορέας άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν με τη συμμετοχή τους 8.648 τ.μ. επιφάνεια σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στο ίδιο διάστημα, προσέθεσε ο κ. Μαΐλλης, 9.214 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις εν λόγω εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας, αφού, όπως είπε, βάσει στοιχείων 2015 φθάνει το 9,5%, ενώ φέτος, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η εξαγωγική δράση της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατέγραψε άνοδο 3,2%. Ενισχυμένες κατά 4,2% ήταν και οι εισαγωγές από Γερμανία προς Ελλάδα, ανάφερε ο κ. Μαΐλλης.

Πύλη εξωστρέφειας

Σχολιάζοντας τη δυναμική του Επιμελητηρίου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως ισχυρή πύλη εξωστρέφειας για το ελληνικό επιχειρείν και ως εκπρόσωπος της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας στην Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής, δρ Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο ανήκει σε ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Διμερών Επιμελητηρίων με 130 γραφεία σε 90 χώρες, οπότε τα μέλη του, που φθάνουν σήμερα τα 842, μπορούν να δικτυωθούν στο παγκόσμιο δίκτυο με 45.000 επιχειρήσεις- μέλη.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Κελέμη και στο σύστημα διττής εκπαίδευσης, όπου το Επιμελητήριο αναπτύσσεται ήδη από το 2013 με ανάλογες δράσεις στον τουριστικό τομέα, και μάλιστα όπως ανέφερε ήδη έχει απορροφηθεί από ελληνικά ξενοδοχεία πάνω από το 87% των μαθητών που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέσα στο 2016.

Το δεύτερο άνοιγμα του Επιμελητηρίου στη διττή εκπαίδευση θα αφορά στα επαγγέλματα του «Τεχνίτη Μηχατρονικού Ηλεκτρολόγου Οχημάτων» και του «Τεχνίτη Ηλεκτρονικών Συσκευών», με τα σχετικά προγράμματα να αρχίζουν του πρώτους μήνες του 2017, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα αναληφθούν και στην αγροτική οικονομία για την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας στην αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση για ανάγκες σε ικανότητες και επαγγέλματα που απαιτεί η σύγχρονη αγροτική οικονομία.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα οργανωθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με εστίαση στο επάγγελμα του στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και το βοηθό νοσηλευτικής.

Τέλος, ο κ. Κελέμης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων το οποίο θα συνεχιστεί σε συγκεκριμένες ελληνικές πόλεις. Όπως είπε, το 2015 και το 2016 υποστηρίχθηκε σειρά επαφών B2B για διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και ειδικότερα:

- 245 συναντήσεις στο πλαίσιο του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στο Λιτόχωρο Πιερίας.

- 40 συναντήσεις για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών.

- 210 συναντήσεις για τους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας και ΑΠΕ, για τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τον τουρισμός, το IT, τον τραπεζικό τομέα και την ιατρική βιομηχανία.

- 35 συναντήσεις για ελληνικά Start-ups στο Βερολίνο.

- 250 συναντήσεις στο πλαίσιο του 3ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στην Κρήτη.

- 20 συναντήσεις για τον ίδιο τομέα σε άλλες εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL