Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Μπρα ντε φερ Coca Cola - Σαββίδη για τη Σουρωτή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρα ντε φερ Coca Cola - Σαββίδη για τη Σουρωτή

Τελικά η «απόκτηση» της βορειοελλαδίτικης πολυμετοχικής εταιρείας Σουρωτή, η οποία εφέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί η Coca Cola HBC Holding B.V. προ μηνός να πλειοδότησε και να απέκτησε το 15% της Σουρωτής και από την περασμένη Δευτέρα να έχει “βγει” στην αγορά για να μαζέψει όσες περισσότερες μετοχές μπορεί από τους 1.200 μικρομετόχους (σ.σ.: η εταιρεία έκανε δημόσια πρόταση για αγορά των μετοχών όσων ενδιαφέρονταν να πουλήσουν έναντι 1 ευρώ ανά μετοχή), ωστόσο η εμφάνιση στο προσκήνιο του Ιβάν Σαββίδη ανατρέπει τον σχεδιασμό της Coca Cola HBC, η οποία κατελήφθη εξαπίνης.

Λίγες ώρες λοιπόν αφ’ ότου η Coca Cola HBC ξεκίνησε να “αγοράζει” μετοχές της Σουρωτής, ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, (Dimera Group) εκδήλωσε και επίσημα την πρόθεσή του να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της βορειοελλαδίτικης εταιρείας. Προς το παρόν φαίνεται πως οι δύο μεγάλοι μονομάχοι δεν έχουν εισέλθει σε διαδικασία πλειοδοσίας αφού προσφέρουν στους μετόχους τής Σουρωτή 1 ευρώ ανά μετοχή, κάτι πάντως που δεν αποκλείεται να αλλάξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Λαϊκής βάσης

Η Σουρωτή είναι μια από τις λίγες -εν ενεργεία- ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν διάρκεια λειτουργίας 100 ετών και η ιδιαιτερότητά της είναι πως λειτουργεί ως εταιρεία λαϊκής βάσης, στην οποία συμμετέχουν περίπου 1.200 μικρομέτοχοι που ελέγχουν το 56% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και ο Δήμος Θέρμης.

Ελ. Βενιζέλος: Εφάμιλλο αν όχι ανώτερο του ευρωπαϊκού

Ιδρύθηκε το 1916, όταν Γάλλοι στρατιώτες ανακάλυψαν τις ιδιαίτερες ιδιότητες του νερού που ανάβλυζε στην περιοχή του μικρού ποταμού Ανθεμούντα, κάτω από το βουνό Κάλαυρος στη Χαλκιδική. Τότε δημιουργήθηκε το πρώτο, υποτυπώδες εμφιαλωτήριο, με το νερό να αποκτά σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη φήμη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Σουρωτή πέρασε από πολλά επιχειρηματικά και ιδιοκτησιακά στάδια, ενώ τη δεκαετία του '30 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φέρεται να είπε δημόσια «το νερό Σουρωτή είναι εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, αν όχι ανώτερο από αυτά».

Μερίδιο 58% της αγοράς ανθρακούχων

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η εταιρεία με μερίδιο αγοράς 58% (πηγή: IRI) είναι leader στην αγορά του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού. Στο σύνολο της κατηγορίας του εμφιαλωμένου νερού, είναι ο 5ος μεγαλύτερος παίκτης με βάση τις πωλήσεις σε αξία, με την 3E να καταλαμβάνει την έκτη θέση (σ.σ.: στοιχεία αγοράς 7μήνου). Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις στα επίπεδα των 11,599 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2015), ενώ οι καθαρές ζημιές της περιορίσθηκαν στα 628.488 ευρώ από ζημιές 951.344 ευρώ που ήταν στη χρήση του 2014. Οι ζημιές οφείλονται στις πιέσεις που δέχεται η αγορά από την πτώση της κατανάλωσης (σωρευτικά ο τζίρος της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 20% από τις αρχές της κρίσης), αλλά και από την αύξηση του κόστους (συσκευασίας, ενέργειας, φορολογίας κ.ά.).

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η εταιρεία δεν έχει δανεισμό, η καθαρή λογιστική της αξία με ημερομηνία 31/12/2015 ήταν 9,177 εκατ. ευρώ, το σύνολο του ενεργητικού της την εξεταζόμενη περίοδο ήταν στα 17.061.255,9 ευρώ και το σύνολο της καθαρής της θέσης ήταν 12,242 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL