Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Ο EastMed προωθεί τους στόχους της ΕΕ αποτελώντας βιώσιμη επιλογή, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο EastMed προωθεί τους στόχους της ΕΕ αποτελώντας βιώσιμη επιλογή, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ

«Ο αγωγός EastMed (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα), όπως και οι αγωγοί ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Ελλάδα - Ιταλία) και ο IGB (ελληνοβουλγαρικός) πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, κατά την παρουσίαση των μελετών που καταδεικνύουν ότι “ο EastMed είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτός”.

«Η εταιρεία IGI Poseidon S.A. είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση έργων βάσει των αναγκών της αγοράς, προωθώντας την ανάπτυξη μια πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς στην Ευρώπη. Όπως καταδεικνύεται από τις μελέτες, ο αγωγός EastMed προωθεί τους στόχους της ΕΕ και αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια αποδεδειγμένα βιώσιμη επιλογή που έχει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης της συμβολής των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες εξαγωγικού χαρακτήρα», τονίζει ακόμη ο κ. Κιτσάκος.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός EastMed περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest). Την περίοδο 2011-2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού αερίου από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης.

Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, ενώ θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon.

Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι “το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία - Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία - Ιταλία)”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL