Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
"Πράσινο φως" για εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη χθεσινή συνάντηση για τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, πλην Βελκουλέσκου (σ.σ.: αναμένεται σήμερα στην Αθήνα), κατά τη διάρκεια της οποίας άνοιξε "παράθυρο" για την εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έκλεισε η εκκρεμότητα με τα ληξιπρόθεσμα, στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση πιστοποιήθηκε υπερκάλυψη του στόχου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και προωθείται άμεσα έκθεση των θεσμών στο EWG ώστε να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ των 2,8 δισ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το προηγούμενο Eurogroup ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία από την πορεία της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι οι πληρωμές έχουν γίνει καθώς και ότι δεν παράγονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από φορείς του Δημοσίου. Η πιστοποίηση αναμένεται να γίνει στο EWG, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μέχρι το τέλος του χρόνου το νέο Ταμείο

Από εκεί και πέρα, στη χθεσινή συνάντηση, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, συζητήθηκε και το θέμα του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου συμφωνήθηκε το εποπτικό συμβούλιο να ορίσει σύμβουλο από την αγορά για τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης και συγκεκριμένης λίστας υποψηφίων προκειμένου να γίνει η επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν άλλωστε ότι, με βάση τη συμφωνία, το Ταμείο θα πρέπει να είναι λειτουργικό έως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το θέμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμέτοχων και Περιουσίας (σ.σ.: το νέο ταμείο), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:

* Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας.

* Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί για την Κυριακή, με αρχή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, τα εργασιακά, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εκτός απροόπτου, ενώ σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να παρευρεθεί και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL