Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.9°C19.8°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.2°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.1°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 52%
Κρίσιμες επαφές για το χρέος στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμες επαφές για το χρέος στις Βρυξέλλες

Τρία θέματα -προσφυγικό, ΤΤΙΡ, Ρωσία- περιλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το μείζον θέμα για την Ελλάδα είναι το χρέος, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εκκινήσει έναν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για να καταστεί βιώσιμο.

Κορυφαία στιγμή του διημέρου στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αν και δεν αποκλείεται να κανονιστούν και άλλες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Χθες το πρωί, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προετοιμασίας του στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του χρέους. Σε αυτή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, στη σύσκεψη δεν αποφασίστηκε κάποια αλλαγή στο σχέδιο της διαπραγμάτευσης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, το οποίο παραμένει ως εξής: α) Όσο γίνεται πιο γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ένα πολιτικά διαχειρίσιμο αποτέλεσμα, β) Βιώσιμη λύση για το χρέος αμέσως μετά -σχεδόν ταυτόχρονα- το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και για τα δύο καταλυτικός παράγοντας είναι η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας και το ότι δεν έχει παρθεί ακόμη εκ μέρους του ταμείου απόφαση για το αν θα συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ερωτώμενος για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, απάντησε στον ρ/σ “Real FM” πως "το επόμενο δίμηνο είναι σημαντικό” και ότι οι ΗΠΑ “θα πιέσουν προς την ίδια πλευρά και ελπίζουμε η επίσκεψη Ομπάμα να συμβάλει σε αυτό". Ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους.

Προσπάθεια να αρθούν οι καθυστερήσεις στο προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας από πολλές πλευρές, αλλά και στη βοήθεια που θα έπρεπε να έχει λάβει η Ελλάδα. Αν και η Τουρκία έχει σε σημαντικό βαθμό ανακόψει τις προσφυγικές ροές στο εσωτερικό της, οι ευρωπαϊκές χώρες καθυστερούν στη διαδικασία των επανεγκαταστάσεων. Και η Ελλάδα, πάντως, δεν εκτελεί ικανοποιητικά γρήγορα το πρόγραμμα επανεισδοχών στην Τουρκία, εξαιτίας του προβλήματος που υπάρχει στην υπηρεσία ασύλου, το οποίο οφείλεται και σε καθυστερήσεις της ευρωπαϊκής βοήθειας για το συγκεκριμένο θέμα.

Προσπάθεια να καθυστερήσει η διαπραγμάτευση για την ΤΤΙΡ

Σχετικά με το ΤΤΙΡ, η ελληνική πλευρά στηρίζει την -κατά κάποιον τρόπο- “παρελκυστική” τακτική των καθυστερήσεων που επιδιώκει η Γαλλία. Ενώ η Γερμανία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διακοπούν έως ότου επανεκλεγεί νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ και σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό τους. Μολονότι αυτή η τακτική δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα, μπορεί να κερδηθεί λίγος χρόνος.

Οι δυνατότητες παρέμβασης για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που υφίστανται τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά η χώρα μας διαθέτει περιορισμένα περιθώρια να πιέσει για αυτό το ζήτημα, ειδικά μετά τις όχι τόσο θετικές εξελίξεις που καταγράφονται στο Συριακό και το Ουκρανικό. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλές φωνές και στη Γερμανία και στη Γαλλία εναντίον της συνέχισης των κυρώσεων, καθώς πλήττουν και τις δικές τους οικονομίες.

Συνάντηση με Ν. Αναστασιάδη

Χθες αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία αναμενόταν να επικεντρωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL