Live τώρα    
Διασύνδεση Ελλάδας - ΠΓΔΜ με αγωγό φυσικού αερίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διασύνδεση Ελλάδας - ΠΓΔΜ με αγωγό φυσικού αερίου

Τη δυνατότητα διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέσω ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου αναμένεται να εξετάσουν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της πρόσφατης υπογραφής, στα Σκόπια, Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER (κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων ΠΓΔΜ).

Όπως έγινε γνωστό, θα συσταθεί κοινή ομάδα στελεχών από τις δύο εταιρείες για την εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του νέου διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου.

Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου Κατανόησης, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα. Ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της ΠΓΔΜ θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Eταιρεία Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της ΠΓΔΜ (MER).

Ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης, που είχε προαναγγείλει θετικές εξελίξεις ως προς τον αγωγό αυτό από τον περασμένο Φεβρουάριο δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών και στην ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. Το σημαντικό αυτό έργο, της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω ενός νέου διασυνδετηρίου αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ, μέσω πολλαπλών πηγών φυσικού αερίου, επισήμανε, υπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τιμών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό, άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Σ. Νίκας σημείωσε ότι ο εν λόγω αγωγός εντάσσεται στην ενεργειακή στρατηγική που χαράσσει το ΥΠΕΝ για την τροφοδότηση ανάντη (upstream) συστημάτων φυσικού αερίου, μέσω του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Τόνισε ιδιαίτερα τη δυνατότητα τροφοδοσίας της γείτονος χώρας μέσω του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας, που εξυπηρετεί έναν από τους σημαντικότερους εταιρικούς στόχους του ΔΕΣΦΑ: τη δημιουργία ενός κάθετου διαδρόμου για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας προς τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0