Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας / Μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας: Υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό αερίου Turkish Stream
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας / Μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας: Υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό αερίου Turkish Stream

Στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, προχώρησαν χθες Ρωσία και Τουρκία, η οποία προβλέπει την κατασκευή και των δύο υποθαλάσσιων “γραμμών” για την τροφοδοσία των αγορών τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του 23ου World Energy Congress (WEC) στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την ανωτέρω διακρατική συμφωνία, που συμπεριλαμβάνει την κατασκευή δύο υποθαλάσσιων αγωγών από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και μια χερσαία γραμμή, transit, που θα φτάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Α. Μίλερ επισήμανε ότι, με το εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο που υπεγράφη, τέθηκε η νομική βάση για τον αγωγό Turkish Stream. Έκανε λόγο για “άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία έχει συνταχθεί αυτή η διακυβερνητική συμφωνία”, που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών για την ταχεία υλοποίηση του έργου”, κάτι που χαρακτήρισε κατανοητό, καθώς ο αγωγός αυτός θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αερίου στην Τουρκία, καθώς και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα “Kommersant”, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές στις 30 Δεκεμβρίου 2019. Η κάθε μία γραμμή του αγωγού, αναφέρεται, θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου ετησίως, και η πρώτη θα πηγαίνει προς την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, ενώ η δεύτερη θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Ελλάδας θα τροφοδοτεί χώρες της νότιας Ευρώπης.

Σημειώνεται επίσης ότι βάσει της συμφωνίας το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της Gazprom, ενώ στο χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή, η προς εσωτερική κατανάλωση, θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas - Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της γραμμής του αγωγού που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούσε προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του έργου του Νοτίου Ευρωπαϊκού Αγωγού, ή του γνωστού ως “Greek Stream”, για τον οποίο Ελλάδα και Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον Ιούνιο 2015. Εξάλλου τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη στη Ρώμη μνημόνιο συναντίληψης από ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom για την ανάπτυξη αγωγού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Ρωσίας αξιοποιώντας το έργο που έχει γίνει από την ελληνοϊταλική πλευρά για τον αγωγό ITGI Poseidon.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL