Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Ευ. Τσακαλώτος: / Ευ. Τσακαλώτος: Στόχος, οι τράπεζες υπό κοινωνικό έλεγχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: / Ευ. Τσακαλώτος: Στόχος, οι τράπεζες υπό κοινωνικό έλεγχο

Τράπεζες υπό κοινωνικό έλεγχο είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανοιχτής εκδήλωσης της ομάδας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής διαδικασίας η οποία θα είναι διαρκής, ούτως ώστε η ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017 και το 2018 να συνεχιστεί και μετά, ενώ τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει και η ενίσχυση μέσω του παράλληλου τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να γίνει.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα εφεξής, είπε, θα είναι: Το κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνία για το χρέος έως το τέλος του 2016, ένταξη στο QE και περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. "Αν τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε το 2016 τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό ΑΕΠ" είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του πρέπει η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, ενώ δεν παρέλειψε να ανφέρει πως δεν κατανοεί για ποιο λόγο η ΕΚΤ έχει άρει το waiver, αλλά δεν επιτρέπει στη χώρα μας τη συμμετοχή στο QE. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν λύνουν το συνολικότερο πρόβλημα που υπάρχει στον Νότο, διερωτώμενος για ποιο λόγο δεν απασχολεί η συγκεκριμένη συνθήκη το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

Τράπεζες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος

Ο συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος πρέπει να ενισχυθεί ούτως ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι “μόνο αν αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια αυτή η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πάει χαμένη”.

Άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι οι θεσμοί “πίεσαν” στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που αφορά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο. «Ήταν και οι τέσσερις 'μπετόν'» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «χρησιμοποίησαν τη διπλή απειλή ότι αφενός δεν θα μας έδιναν τη δόση, αφετέρου δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση».

Ακόμη, επισήμανε το πρόβλημα που έχει η Αριστερά να στελεχώσει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά ολόκληρη τη Δημόσια Διοίκηση. “Αν νομίζεις ότι βάζοντας 5-6 άτομα που εμπιστεύεσαι σε καίριες θέσεις μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, δεν ισχύει” ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι “Τόσα χρόνια ως μαρξιστής διάβαζα ότι άλλο είναι να είσαι στην κυβέρνηση και άλλο στην εξουσία. Τώρα το κατάλαβα”, για να καταδείξει πως σε κάθε περίπτωση, όπως και στο κλειστό club των τραπεζιτών, δεν υπάρχει τρόπος να πραγματοποιήσεις πάντα τις αλλαγές που επιθυμείς.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε «χαριτολογώντας» ότι η Αριστερά δεν είχε δικά της στελέχη σε ανώτατο τραπεζικό επίπεδο για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού τομέα και μάλιστα έκανε και την αυτοκριτική του, ότι αποθάρρυνε από τη θέση του καθηγητή Έλληνες φοιτητές που βρίσκονταν στη Βρετανία να κατευθυνθούν σε σπουδές του χρηματοπιστωτικού αντικειμένου.

"Θα γυρίσω πίσω πρόταση για τρεις ξένους διευθύνοντες στο ΤΧΣ"

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του ΤΧΣ, δηλώνοντας πως εξετάζεται στο μέλλον ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του Δημοσίου. Σχετικά πάντως με το ΤΧΣ, φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα, λέγοντας πως αν η Επιτροπή αξιολόγησης "μου φέρει προτάσεις για τρεις ξένους για υποψηφίους διευθύνοντες συμβούλους για το ΤΧΣ θα τις γυρίσω πίσω".

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι εξετάζεται στο μέλλον ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του Δημοσίου, προκαλεί θετική αναφορά για πολλούς, αλλά μάλλον όχι για τους τραπεζίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, όταν μία τράπεζα εφεξής θα καταγράφει ζημιές, άρα δεν θα μπορεί να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο, πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Δημόσιο να βάλει τα λεφτά και να αυξήσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα, αποκτώντας μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Αναπτυξιακό σχέδιο και σημαντικές παρεμβάσεις σε Υγεία και Παιδεία

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ανάπτυξη που αναμένεται φέτος, το 2017 και το 2018 δεν σημαίνει ότι θα είναι βιώσιμη από το 2019 αν δεν γίνουν και άλλα βήματα, μεταξύ των οποίων να προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει: «Θέλουμε κάποιος να είναι περήφανος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς ότι έκανε 5-6 παρεμβάσεις σημαντικές για την πρωτοβάθμια Υγεία ή για την Παιδεία».

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα και συνεταιριστικές τράπεζες

Σημείωσε πως με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα (σ.σ. Αναπτυξιακή Τράπεζα, συνεργασία με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και συνεταιριστικές τράπεζες) θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Προανήγγειλε τη δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι επενδυτές στα κόκκινα δάνεια, οι οποίοι θα μπουν και θα βοηθήσουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως μια ευνοϊκή συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα για το χρέος θα είναι καλή για τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Πρόβλημα με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Ο Ευ. Τσακαλώτος είπε επίσης πως οι ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης μετά το 2010 δεν είναι κοντά στο να αποτρέψουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι η Ε.Ε. δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο του τραπεζικού συστήματος που θα εξυπηρετεί την οικονομία, και αυτό θα είναι η μάχη των επόμενων ετών μέσα στην Ε.Ε.

Αξιοποίηση και όχι πώληση ΔΕΚΟ

Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αναδιάρθρωσή τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στόχος η πώληση, αλλά η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ, ώστε μέρος των εσόδων να πάει στο χρέος και το υπόλοιπο σε επενδύσεις.

Παρεμβάσεις Μ. Φραγκάκη και Στ. Παππά

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖA, η οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε συνθήκες ομηρίας και ασφυκτικές προθεσμίες να φέρει εις πέρας την περσινή απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τονίζοντας με τη σειρά της την ανάγκη να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες.

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Στέλιος Παππάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο "Η συσσώρευση πλούτου από διακίνηση τίτλων έχει δημιουργήσει έναν καπιταλισμό καζίνο". Επικαλούμενος τον Λένιν, τόνισε ότι τον περασμένο αιώνα το βιομηχανικό κεφάλαιο συνδεόταν με το τραπεζικό σύστημα, κάνοντας την αντίστιξη με το σήμερα αναφέροντας ότι οι τράπεζες ασκούν επιρροή στο σύνολο των οικονομιών. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την τριγωνική σχέση τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο Ζώης Πεπές, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υπεύθυνος της ομάδας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, και ο Στάθης Σχινάς, δημοσιογράφος, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL