Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο για το 2017 με προβλεπόμενη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,7% / Προϋπολογισμός υπερβάσεων και επιστροφής στην ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο για το 2017 με προβλεπόμενη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,7% / Προϋπολογισμός υπερβάσεων και επιστροφής στην ανάπτυξη

Όχι μόνο κάλυψη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και υπερβάσεις οι οποίες θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του “κόφτη” προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Οι κυριότερες προβλέψεις στις οποίες θα στηριχθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι οι εξής:

* Η κυβέρνηση βάζει στο 2,7% (όσο και η εκτίμηση της Κομισιόν) τον πήχη της ανάπτυξης το επόμενο έτος, στην πρώτη ανάκαμψη έπειτα από επτά διαδοχικά έτη ύφεσης, καθώς οι επενδύσεις ενισχύονται και ο τουρισμός αυξάνεται. Για φέτος διατηρείται η συντηρητική εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με ύφεση 0,3%, παρ' ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα ότι είναι εφικτό το θετικό πρόσημο για το σύνολο του έτους (ανάκαμψη 0,2 με 0,4% του ΑΕΠ). Το ΑΕΠ του 2017 αναμένεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, να υπερβεί το όριο των 180 δισ. ευρώ, από περίπου 175 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.

* Κατά το επόμενο έτος, η χώρα καλείται, βάσει του προγράμματος, να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ ή στα 3,2 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από το φετινό 0,5% ή 900 εκατ. ευρώ. Το 0,5% θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, παρ' ότι και σε αυτό το μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κινηθεί πάνω από τον στόχο (όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ).

Για το 2017 αναμένεται να αποτυπωθεί περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων (λόγω και των μέτρων του ασφαλιστικού που θα αποδώσουν 1,4 δισ. ευρώ συνολικά), αλλά το κύριο βάρος θα πέσει στην αύξηση των εσόδων, τόσο λόγω της πρόβλεψης για ανάπτυξη όσο και εξαιτίας της απόδοσης που προβλέπεται ότι θα έχουν τα νέα εισπρακτικά μέτρα.

* Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν σε ύψος άνω των 47 δισ. ευρώ, αισθητά αυξημένα συγκριτικά με το 2016, που προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 44,77 δισ. ευρώ. Μέχρι και τον Αύγουστο έχει καταγραφεί υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα οκταμήνου και ενώ εκκρεμεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου καταβλήθηκε έως και προχθές. Η εκτίμηση αυτή θα στηριχθεί:

Πρώτον, σε αύξηση της κατανάλωσης λόγω της ανάπτυξης.

Δεύτερον, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Το 2017 ο συντελεστής ΦΠΑ 24% θα ισχύσει για ολόκληρο το έτος και όχι για επτά μήνες, όπως το 2016. Επίσης, το ειδικό καθεστώς θα πάψει να ισχύει σε όλα τα νησιά, Κυκλάδες και λοιπού Αιγαίου. Μόνο από τα νέα μέτρα του ΦΠΑ, τα πρόσθετα έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ προσδοκάται και απόδοση από τα μέτρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να αποδώσει φέτος περί τα 7,8 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, λόγω μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων.

* Αναφορικά, δε, με το χρέος, αυτό αναμένεται ότι την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει σε 175,8% του ΑΕΠ από 180% του ΑΕΠ φέτος.

* Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ενσωματώνει και την ενίσχυση 270.000 νοικοκυριών το 2017 με το ύψους 760 εκατ. ευρώ Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL