Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
...Ενώ ο ΣΕΤΕ μιλά για αύξηση απασχόλησης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

...Ενώ ο ΣΕΤΕ μιλά για αύξηση απασχόλησης...

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμενων, παρά την αυξητική τάση των αφίξεων, όχι μακράν του αρχικού στόχου των 25 εκατ. (συν 2,5 εκατ. από την κρουαζιέρα), κρούει ο ΣΕΤΕ. Ο Σύνδεσμος στηρίζει αυτές του τις εκτιμήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία καταγράφουν πτώση -5% ή υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ ως ιδιαίτερα αρνητικό σημείο επισημαίνεται από τον ΣΕΤΕ η πτώση -3%, ήτοι περίπου 104 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τα ετήσια αποτελέσματα.

Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΤΕ αναδεικνύει ως μείζον πρόβλημα τις αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα, τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών και τις επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, που ενέτειναν την αλλαγή στην καταναλωτική τάση των τουριστών, με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκρατημένες δαπάνες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ο ΣΕΤΕ σημειώνει επίσης πως η χώρα δεν επωφελήθηκε στον δέοντα βαθμό από τη γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου, χάνοντας την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι παρά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελλάδα παραμένει ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Αλλά και την ανεξέλεγκτη αγορά των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, από την οποία το κράτος έχει ήδη απολέσει σημαντικά έσοδα.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο ΣΕΤΕ, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων, συντελεί αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τουρισμό, με αποτέλεσμα ο τομέας να παραμένει βασικός πυλώνας ενίσχυσης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligence, οι άμεσα απασχολούμενοι στον κλάδο ξενοδοχείων και εστιατορίων αποτελούν πλέον, περίπου, το 10% του συνόλου των απασχολούμενων της χώρας, κατατάσσοντας τον τουρισμό στην 3η πολυπληθέστερη κατηγορία απασχόλησης, πίσω από το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, χωρίς επάνοδο των φορολογικών συντελεστών κοντά στα επίπεδα του ανταγωνισμού -ο οποίος προβλέπεται οξύτατος για την περίοδο του 2017, κυρίως λόγω της επιθετικής επανόδου στη διεθνή αγορά των ανταγωνιστικών προορισμών που φέτος αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες- χωρίς αποδοτικά αναπτυξιακά εργαλεία και άμεση έναρξη εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, χωρίς βιώσιμη επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και χωρίς ρευστότητα, ο ελληνικός τουρισμός θα έπεται των εξελίξεων, και η συνολική δυναμική του θα εξαρτάται εξακολουθητικά από συγκυρίες.

Αλεξ. Γκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL