Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
ΕΦΕΤ: Προσοχή στην κατανάλωση πικραμύγδαλων - πικρών πυρήνων βερίκοκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΕΤ: Προσοχή στην κατανάλωση πικραμύγδαλων - πικρών πυρήνων βερίκοκου

Την προσοχή των καταναλωτών στην κατανάλωση καρπών, πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων, εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Με αφορμή ενημέρωση του Κέντρου Δηλητηριάσεων του υπουργείου Υγείας σχετικά με περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει να γίνεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συστάσεις του που απορρέουν από την εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ).

Σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση συστήνεται:

1. Στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και

2. Στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη, από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων που θα καταναλωθούν και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ έχει απευθύνει συστάσεις προς τις επιχειρήσεις οι οποίες διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων, καθώς πρέπει να περιλαμβάνονται: ο μέγιστος αριθμός πυρήνων που μπορεί να καταναλωθούν με ασφάλεια (πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση αξιολόγησης κινδύνου), προειδοποιητικό μήνυμα για τον κίνδυνο πρόκλησης δηλητηρίασης σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, σύσταση για αποφυγή κατανάλωσης από παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL