Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΔΕΗ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη συνεργασία με την κινεζική CMEC
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη συνεργασία με την κινεζική CMEC

Στο επόμενο στάδιο προχωρά η συνεργασία της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο China Machinery Engineering Coorporation -CMEC, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ των δύο εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ σημειώνουν ότι εντός των επομένων ημερών θα διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση κοινής επιτροπής η οποία θα “τρέξει” το έργο. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες επισκέψεις από την κινεζική πλευρά, καθώς φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να επισπευσθούν οι διαδικασίες προς την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η CMEC δεσμεύτηκε -και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα- αφενός ότι θα αξιοποιήσει ελληνικό εργατικό και επιχειρηματικό δυναμικό για την κατασκευή της νέας Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και αφετέρου ότι θα τηρήσει αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία, καθώς και τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Άλλωστε, αναφέρουν, η παρουσία της ΔΕΗ αποτελεί εγγύηση για την αξιόπιστη και υπεύθυνη διαχείριση του έργου.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, θα υπάρξει πλήρης και στενή συνεργασία και διάλογος με την τοπική κοινωνία και εκπροσώπους των φορέων της. Αυτό, εξάλλου, καταδεικνύουν η παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Θ. Καρυπίδη και Στ. Μπίρου στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, καθώς και η πρόσκληση σε άλλους αρμόδιους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι με την κατασκευή αυτής της υπερσύγχρονης Μονάδας, σε συνδυασμό με την απόσυρση άλλων παλαιότερων πολλαπλάσιας ισχύος, αφενός ανανεώνεται ουσιαστικά το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας, αφετέρου η χώρα θα υπερκαλύψει το 2025 τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το 2030 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CΟ2.

Η προσέγγιση αυτή καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρο στη μείωση των εκπομπών CΟ2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ταυτόχρονα, η λιγνιτική παραγωγή της τάξεως του 35% διασφαλίζει τη χώρα έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL