Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Έρχεται έως τα τέλη Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται έως τα τέλη Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η αξιολόγηση θα κλείσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, δηλαδή, κανονικά. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του, είπε πως μέσα στις επόμενες 5-6 εβδομάδες θα έχουν "κλειδώσει" τα τεχνικά θέματα του νέου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει τις κόκκινες οφειλές των επιχειρήσεων σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο υπουργός, μέσω του οποίου θα κρίνεται αφενός η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφετέρου θα προτείνεται σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, αναφερόμενος στην προωθούμενη νέα νομοθεσία για τον επιμελητηριακό θεσμό, είπε πως στόχος είναι η ενίσχυση του θεσμού. Στο πλαίσιο αυτό, τα Επιμελητήρια θα αναλάβουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και τον ρόλο αρχικού mentoring για θέματα συμβουλευτικού χαρακτήρα, όπως η σύσταση ή η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Οκτωβρίου, θα προβλέπει βελτιώσεις στη λειτουργία του ΓΕΜΗ, ενώ θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου των Επιμελητηρίων και την οικονομική διαχείρισή τους αλλά και τη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου στις μεθεπόμενες επιμελητηριακές εκλογές να γίνει η συγχώνευση σειράς επιμελητηρίων. Αναφορικά με το αναδρομικό κλείσιμο επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα δεν λειτουργούν, ο γενικός γραμματέας είπε πως σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθείται σχετική ρύθμιση που θα επιτρέψει σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις να κλείσουν απαλλαγμένες απο τα τέλη και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν πάγια στοιχεία, αν και γίνεται συζήτηση στη ρύθμιση να ενταχθούν και όσες έχουν πάγια στοιχεία, όπως είπε.

Σχετικά με το θέμα του παραεμπορίου, τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας ανέφεραν πως υπάρχουν προβλήματα στον συντονισμό των υπηρεσιών, ενώ ανέφεραν πως το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αποκλειστικό αντικείμενο του Συμβουλίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL