Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Διαφωνία για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ - Σε 3-4 εβδομάδες η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφωνία για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ - Σε 3-4 εβδομάδες η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού

Διαφωνία για το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου είχε προκύψει από τις επαφές κυβερνητικών στελεχών με τους Θεσμούς. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε το νομοσχέδιο που έχει συντάξει για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο.

Αναβάθμιση αν όχι μετεξέλιξη

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε πως οι Θεσμοί διαφωνούν στην μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση κρίνοντας πως θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα. Την ίδια ώρα, η πηγή του υπουργείου πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός πέρα από τη συμφωνία με τους Θεσμούς απαιτείται και το πράσινο φως από την DGcom (επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν). Εν τούτοις φαίνεται να έχει βρεθεί ένα σημείο επαφής και συναίνεσης για την ενδυνάμωση του ΕΤΕΑΝ μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του. Δηλαδή εξετάζεται η διαχείριση περισσότερων κονδυλίων και προγραμμάτων, δουλειά την οποία κάνει και σήμερα το ΕΤΕΑΝ.

Η ζωή μετά το μνημόνιο

Ακόμη, στη σημερινή συνάντηση έγινε και εκτενής συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους Θεσμούς, όπως είπε η ίδια πηγή, και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το συγκεκριμένο σχέδιο «η ζωή μετά το Μνημόνιο», δηλαδή θα περιλαμβάνει εργαλεία χρηματοδότησης και θεσμικές αλλαγές που θα αφορούν στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάκαμψης.

Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας θα έχει νέα επαφή με τους εκπροσώπους των Θεσμών με αντικείμενο των εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στην οριζόντια διαχείριση και αντιμετώπιση των οφειλών σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και τζίρου.

Όχι στη δημιουργία bad bank για “κόκκινα” δάνεια

Αντίθετη είναι η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση bad bank για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων, όπως φαίνεται να επιθυμούν οι τράπεζες

“Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό, τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε”, τόνισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο με τους Θεσμούς αλλά από τη σκοπιά της αναμόρφωσης του νόμου Δένδια, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL