Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: / Γιώργος Πιτσιλής: Στενό μαρκάρισμα της εφορίας στους κατά συρροήν παραβάτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: / Γιώργος Πιτσιλής: Στενό μαρκάρισμα της εφορίας στους κατά συρροήν παραβάτες

Σε επαγγελματικούς κλάδους που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα θα εστιάσει η φοροελεγκτική δραστηριότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αξιοποιώντας συν τοις άλλοις και τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, με βάση στοιχεία, που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του προς την “Αυγή” της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι όχι μόνο σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, στους οποίους δόθηκε έμφαση κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και σε όλη την αγορά, θα συνεχιστούν όλο τον χρόνο.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν και κατά πόσον αποδίδει το περιβόητο «λουκέτο» των 48 ωρών, αν δηλαδή έχουν "φοβηθεί" οι καταστηματάρχες, λέει ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από όλη την επικράτεια δείχνουν μια σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης.

Ως στόχο δε της ΓΓΔΕ ανέφερε έναν: “Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα και αρωγοί στην επιχειρηματικότητα” προσθέτοντας ότι επιδιώκει “ο φορολογούμενος -φυσικό και νομικό πρόσωπο- να μας αισθάνεται δίπλα του και όχι απέναντι” κάτι που επιχειρείται με την ελαχιστοποίηση του κόστους των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- από τις καθημερινές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Πιτσιλή έχει ως εξής:

* Διαβάζουμε τελευταία για αθρόες επιτυχίες των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στους ελέγχου. Αυτό όμως μεταφράζεται και στο επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα;

Για να έχουμε πλήρη εικόνα σχετικά με το εισπρακτικό αποτέλεσμα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των δηλώσεων ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου. Μπορώ, πάντως, να σας πω ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν σταδιακή αντιστροφή της υστέρησης στα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

* Αποδίδει το «λουκέτο» των 48 ωρών, με την έννοια έχουν "φοβηθεί" οι καταστηματάρχες; Διότι συνεχώς παίρνουμε καταγγελίες αναγνωστών ότι δεν κόνονται αποδείξεις στους τόπους παραθερισμού.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλη την επικράτεια είναι ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης. Αυτό που κάναμε είναι, πρώτον, οι έλεγχοι να γίνονται από συνεργεία κατά κύριο λόγο άλλων πόλεων ή νομών και, δεύτερον, να στέλνουμε ξανά έλεγχο, με συνεργείο διαφορετικής σύνθεσης, σε επιχείρηση στην οποία έχει ήδη διαπιστωθεί παραβατικότητα. Συνεπώς, θεωρούμε ότι το μέτρο οπωσδήποτε απέδωσε, διότι εφαρμόστηκε αφενός με συνέπεια, αφετέρου με διασπορά σε όλη την Ελλάδα και για πρώτη φορά και σε μεγάλους παραβάτες. Η εμπειρία αυτής της εφαρμογής θα μας επιτρέψει να προτείνουμε σύντομα και νομοθετικές βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να καταστεί ακόμα πιο αποδοτικό.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τους ελεγκτές και όλους τους εργαζόμενους στη φορολογική διοίκηση, που εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις, και συχνά σε αντίξοες συνθήκες, για να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα.

* Αναφορικά με την απάτη με τα POS στην ελληνική αγορά με τα οποία παρακάπτονται τα capital controls για να βγάζουν κάποιοι επιχειρηματίες τα χρήματά τους στο εξωτερικό, πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν; Θα γίνουν ad hoc έλεγχοι; Ποια μέτρα θα λάβετε;

Μας έχει ήδη παραδοθεί από την Οικονομική Αστυνομία η λίστα με επιχειρήσεις που αγόρασαν τέτοια μηχανήματα, την οποία επεξεργάζονται αναλυτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, με σκοπό αυτές οι επιχειρήσεις να ελεγχθούν το συντομότερο δυνατόν. Για εμάς το ενδιαφέρον αυτής της υπόθεσης είναι φορολογικό, μας ενδιαφέρει δηλαδή να ελέγξουμε εάν οι συγκεκριμένες συναλλαγές καταγράφονταν στις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν αυτά τα POS, και αν δηλώνονταν και φορολογούνταν.

* Θα γίνει κάποια καμπάνια με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε ζητήματα φορολογικής συνείδησης;

Είναι γεγονός ότι η συμμόρφωση δεν επιτυγχάνεται μόνο με ελεγκτικά μέτρα. Χρειάζεται να επικοινωνούμε διαρκώς στον πολίτη και σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας τη σημασία της συμμόρφωσης. Έχουμε ήδη λάβει πολύ χρήσιμες ιδέες για την επικοινωνία αυτή από χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα αυτά, όπως η Μεγάλη Βρετανία, και είμαστε σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να ετοιμάσουμε μια δομημένη καμπάνια το προσεχές διάστημα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσοι ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους στη χώρα.

* Έχετε ζητήσει 30.000 ελέγχους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σε τουριστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο αποσύρονται οι ελεγκτές από την αγορά;

Κάθε άλλο. Οι έλεγχοι, όχι μόνο σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, αλλά και σε όλη την αγορά, θα συνεχιστούν όλο τον χρόνο και θα στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα, αξιοποιώντας και τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, με βάση στοιχεία που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας. Πολύ χρήσιμη υπήρξε για εμάς η συλλογή των πληροφοριών που καταγράψαμε στο πλαίσιο των ελέγχων σχετικά με τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συλλογή αυτών των πληροφοριών σε όλες τις επιχειρήσεις, με την ανάπτυξη και ειδικών ηλεκτρονικών εφαρμογών συλλογής και αξιοποίησης πληροφορίας, οι οποίες θα επιταχύνουν τον έλεγχο και θα μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά του.

* Τελικά ο στόχος σας είναι μόνο να κλείνετε επιχειρήσεις;

Στόχος μας είναι ένας: Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα και αρωγοί στην επιχειρηματικότητα.

Πέρα από το ελεγκτικό κομμάτι, έχουμε στρέψει την προσοχή μας και έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.

Θέλουμε ο φορολογούμενος -φυσικό και νομικό πρόσωπο- να μας αισθάνεται δίπλα του και όχι απέναντι. Αυτό επιχειρούμε να επιτύχουμε ελαχιστοποιώντας, μεταξύ άλλων, το κόστος των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- από τις καθημερινές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της Γραμματείας με διωκτικά μέσα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, κυρίως όμως με ανθρώπινο δυναμικό και ποιοτική εκπαίδευση, διότι είμαι πεπεισμένος ότι χωρίς τη συμβολή όλων των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία και χωρίς τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους είναι εξαιρετικά δυσχερής η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL