Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η ενίσχυση για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η ενίσχυση για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Την έγκρισή της στην ενίσχυση που παρέχει η Ελλάδα για την υποστήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έδωσε η Κομισιόν διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για πρακτική συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα ελληνικά σχέδια για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Τον Δεκέμβριο 2015 η Ελλάδα κοινοποίησε σχέδια που αφορούσαν τη χορήγηση στη ΔΕΗ κρατικής εγγύησης, που θα επέτρεπε στην εταιρεία να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που θα καλύψει τις μισές δαπάνες για την απαραίτητη αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας σε πάνω από 18 νησιά, τα οποία δεν συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το άλλο μισό των δαπανών.

Το μέτρο συνεπάγεται μεν κρατική ενίσχυση, καθώς οι όροι του δημόσιου δανείου είναι ευνοϊκότεροι έναντι αυτών που θα αποδεχόταν μια εμπορική επιχείρηση, όμως συνάδει με τους κανόνες της Ε.Ε., ιδίως του 2011, σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, δεδομένου ότι είναι αναγκαίο για να επιτρέψει στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εφοδιάζει τους καταναλωτές στα νησιά αυτά σε προσιτές τιμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL