Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Σε καλό κλίμα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε καλό κλίμα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν τη Δευτέρα o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να έχουν συναντήσεις με κοινοτικούς επιτρόπους, την ώρα που θα πραγματοποιείται EuroWorking Group με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στην "Α", προϊδέασαν για συναντήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

Οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, μετά και τη συνάντηση του τελευταίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η συνάντηση των δύο υπουργών, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντική από την ελληνική πλευρά, θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτόν τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου η ψήφιση - υλοποίηση των προαπαιτουμένων

Αναφορικά με το EWG, σε αυτήν τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί “ουρά” της πρώτης αξιολόγησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πρώτο πολιτικό επίπεδο έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα να έχει εφαρμόσει 15 προαπαιτούμενες δράσεις και να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών, αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα δώσουν μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις τους. Περιμένουν όμως να δουν και στοιχεία για τις όποιες εκκρεμότητες, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν τη θέση που θα τηρήσουν στην πρώτη φθινοπωρινή σύνοδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Με την Κ. Κρέτσου για επενδύσεις - ΕΣΠΑ

Από εκεί και πέρα ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL