Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Απάντηση Τσακαλώτου στην παρέμβαση της Ε.Ε. υπέρ Γεωργίου: / Απάντηση Τσακαλώτου στην παρέμβαση της Ε.Ε. υπέρ Γεωργίου: Ας καταθέσει στη Δικαιοσύνη τη θέση της η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Τσακαλώτου στην παρέμβαση της Ε.Ε. υπέρ Γεωργίου: / Απάντηση Τσακαλώτου στην παρέμβαση της Ε.Ε. υπέρ Γεωργίου: Ας καταθέσει στη Δικαιοσύνη τη θέση της η Κομισιόν

Την έκπληξή του για τη σύσταση της επιτρόπου της Κομισιόν Μαριάν Τίσεν προς το πρόσωπό του, να πάρει θέση υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι το οποίο εξέφρασε σε επιστολή του προς την Ε.Ε. Τα παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μετέφερε τα όσα αναφέρονται στην επιστολή παραπέμποντας για την πολύκροτη υπόθεση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ αρνείται να προκαταλάβει την απόφασή της για το εάν η ΕΛΣΤΑΤ ειχε παραποιήσει ή όχι τα στατιστικά στοιχεία το 2010.

Η απειλητική παρέμβαση της Τίσεν

Της απάντησης της κυβερνητικής εκπροσώπου είχε προηγηθεί παρέμβαση της Μαριάν Τίσεν (σ.σ.: είχε αποσταλεί σχετική επιστολή της με τις υπογραφές Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί), η οποία ξεκαθάρισε πως, σε ό,τι αφορά στην Κομισιόν, τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος που υποβλήθηκαν για την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, στάλθηκε επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστεί πως δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία «μαγειρεύτηκαν». Καλεί μάλιστα τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Οι δηλώσεις ήρθαν παράλληλα με μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι παρερμηνείες για τη στατιστική σειρά που σχετίζεται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων διάσωσης «μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πως οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι από όλο τον κόσμο στηρίζουν και οικονομικά τον Α. Γεωργίου στη δικαστική του μάχη, κάτι που εγείρει ερωτήματα για την ταυτότητά τους.

Ευ. Τσακαλώτος: "Αν έχετε στοιχεία πρέπει να τα στείλετε στη Δικαιοσύνη"

Ωστόσο, η ανταπάντηση Τσακαλώτου είναι ξεκάθαρη, καθώς εκφράζει την έκπληξή του “για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη”. Ακόμη αναφέρει πως, αν και η “Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη”, κάτι το οποίο συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση, εντούτοις υπάρχει αντίφαση μέσω της "προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα”.

Όπως ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι "αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της", ενώ προσθέτει με σκωπτικό τρόπο ότι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του "δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ".

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο υπουργός αναφέρει πως η κυβέρνηση και ο ίδιος "παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και της Δικαιοσύνης", ενώ σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ προσθέτει πως "όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του".

Στην υπόθεση αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις στον Real FM: «Δεν ήταν διαφανής η λειτουργία του κ. Γεωργίου, χωρίς βέβαια να θεωρεί κανείς ότι απαλλάσσεται από τις ευθύνες για το έλλειμμα και το χρέος η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη επεσήμανε ότι «η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο σ’ αυτή την υπόθεση και θα κρίνει».

Η αμηχανία της Ν.Δ.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση όμως να βρίσκεται σε φανερή αμηχανία. «Για εμάς ο υπαίτιος για την πορεία της χώρας, την ένταξή της στη μνημονιακή της φάση και τη συνεργασία με το ΔΝΤ έχει ονοματεπώνυμο» τόνισε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον Real FM, αναφέροντας τον Γιώργο Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, "ούτε ένας νεοδημοκράτης δεν πιστεύει ότι υπάρχει εσωτερικό ζήτημα στη Ν.Δ." είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γιάννη Μιχελάκη.

Δικαιωμένο δηλώνει το ΠΑΣΟΚ παρακάμπτοντας τη Δικαιοσύνη

Σε πρώτη ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας». «Τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL