Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Χίο / Β. Αποστόλου: Άμεσα μέτρα και ταχύτερα οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Χίο / Β. Αποστόλου: Άμεσα μέτρα και ταχύτερα οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς

Σε άμεσα έκτακτα μέτρα και ταχύτερες διαδικασίες αποζημιώσεων για τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς από την καταστροφική πυρκαγιά στη Νότια Χίο, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου βρέθηκε χθες στις περιοχές της Χίου που επλήγησαν, ενώ αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο μετέβη στο χωριό Βέσσα, όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μ. Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Παπαδόπουλο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εξειδικευτούν τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση έκανε λόγο για διαφορετική διαδικασία αποζημιώσεων στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για τη χαμένη παραγωγή των ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη από την πυρκαγιά του 2012.

Πάντως, χαρακτήρισε ως δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, καθώς όπως ανέφερε, για να εκταμιευθούν χρήματα από το συγκεκριμένο Ταμείο, θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου, συνολικά.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια.

Τη λήψη σειράς μέτρων, δεδομένου ότι για πολλά από τα χωριά της Νότιας Χίου που επλήγησαν, όπως η Βέσσα, η παραγωγή της μαστίχας αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων, ζήτησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και κάτοικοι των επίμαχων περιοχών. Μεταξύ άλλων ζητήθηκαν αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο και όσους είναι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, αλλά και φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Εξάλλου, στο πλευρό των μαστιχοπαραγωγών που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί της Χίου βρίσκεται η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του τοπικού οικοσυστήματος, αλλά και των παραγωγών που ασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας.

Όπως ανακοίνωσε, ήδη η διοίκηση της ΠΕΝΑ βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Αγροτών Χίου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες που χρειάζονται με σκοπό να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Ν. Παυλονάσιος, οι νέοι αγρότες της Χίου που ασχολούνται με την καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων, μετά την καταστροφή που υπέστησαν, θα πρέπει να στηριχθούν άμεσα από την πολιτεία, ώστε να μην εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους. Η ΠΕΝΑ, σημείωσε, μόλις έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής άρχισε να συντονίζει τις δράσεις της, προκειμένου να διεκδικήσει την άμεση αποζημίωση των δικαιούχων αγροτών, ενώ θα απευθυνθεί και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς η μαστίχα είναι ένα σημαντικό και μοναδικό προϊόν της χώρας μας και πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL