Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για τον τουρισμό φέτος στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για τον τουρισμό φέτος στην Αθήνα

Μετά από ένα ανοδικό σερί τα προηγούμενα τρία χρόνια, το τουριστικό προϊόν της Αθήνας εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Με βάση τα στοιχεία κίνησης α' εξαμήνου, η πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία Αθήνας - Αττικής καταγράφεται πτωτική για όλους τους μήνες, σε ποσοστά που κυμαίνονται από -1,8% (σύνολο εξαμήνου) έως και -6,5% (Μάιος 2016).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε χθες πως οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις που καταγράφονται μετά από θεαματική θετική πορεία την περίοδο 2013-2015, μας προειδοποιούν για στροφή του μέχρι σήμερα θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας και μας καλούν σε μέτρα και συλλογικές δράσεις που πρέπει εγκαίρως να δρομολογηθούν για την περιφρούρηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την ΕΞΑΑΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «6 χρόνια δράσεις για την Αθήνα» που διοργάνωσε στο Μουσείο Ακρόπολης το μεσημέρι της Τρίτης και ήταν αφιερωμένη στο έργο που υλοποιήθηκε από την Ένωση για την προβολή και ανάδειξη του προορισμού Αθήνα στις ξένες αγορές την περίοδο 2010-2016.

Το έργο αυτό, συνολικής αξίας 1.208.919 ευρώ και μηδενικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνει δράσεις προβολής, φιλοξενία ξένων τουριστικών tour operators και δημοσιογράφων στην Αθήνα, χορηγικό πολιτιστικό και κοινωφελές έργο, όπως και τη δημιουργία πλατφόρμας / «Δικτύου Συνεργειών» για την Αθήνα, που αριθμεί πλέον περισσότερους των 100 ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων τοπικών, κλαδικών, επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων, ιδρυμάτων, οργανισμών, μουσείων, καταστημάτων κ.ά.

Ο κ. Βασιλικός, στην ομιλία του, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας και τη χάραξη κοινής στρατηγικής δράσεων ως «μονόδρομο» για την ενδυνάμωση του προορισμού και την περιφρούρησή του σε εποχές που είναι ισχυρές οι προκλήσεις σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο. Εξήγησε ότι «οι ίδιοι οι επισκέπτες της πόλης μας καθοδηγούν μέσα από τις εντυπώσεις τους, τόσο για όσα θα πρέπει να προσέξουμε και να βελτιώσουμε όσο και για εκείνα που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ή να αναδείξουμε».

Αύξηση αφίξεων κατά 2 εκατ. προβλέπει ο Γ. Σταθάκης

Δεν αλλάζει το βασικό σενάριο εκτιμήσεων για το 2016 για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, που προβλέπει αύξηση των αφίξεων κατά 2 εκατομμύρια περίπου. Αυτό ανέφερε, μιλώντας στον Real FΜ, στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός είπε ότι το πρώτο τετράμηνο, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, υπάρχει μείωση των οδικών αφίξεων από τα βόρεια σύνορα για μικρής παραμονής ταξίδια, αλλά και μεγάλη μείωση σε κάποια νησιά. Ωστόσο η καλή πορεία αφίξεων στο "Ελ. Βενιζέλος", αλλά και σε άλλα αεροδρόμια, ισοσταθμίζει την κατάσταση.

Σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα τόνισε ότι επίσης το βασικό σενάριο δεν αλλάζει, καθώς σε βασικούς προορισμούς η πορεία είναι ικανοποιητική. Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από ΦΠΑ συνέστησε αναμονή, ενώ ανέφερε ότι ο τουρισμός φαίνεται να μην επηρεάζεται από τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για να κλείσει η αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL