Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Μπρα ντε φερ" για το πλεόνασμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μπρα ντε φερ" για το πλεόνασμα

Ένα “μπρα ντε φερ” μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, με φόντο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή. Επί της ουσίας το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής είναι ο πολυετής προϋπολογισμός 2017-2020 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό. Αυτό το θέμα πάντως δεν αναμένεται να απασχολήσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν από τον Σεπτέμβριο».

Σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση επιμένει να διαπραγματεύεται σενάριο πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βασίζονται σε μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ήτοι στο 2% για το 2019 και 1,5% για το 2020 του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προ ημερών είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Η διαφωνία και το δίλημμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, και κυρίως η Κομισιόν, επιμένουν ότι θα πρέπει ο στόχος να παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμα στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές από πολύ νωρίς ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και κυρίως η διατήρησή του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν είναι ρεαλιστικός. Και στο πλαίσιο αυτό συμφωνεί με τη μείωσή του, που όμως θα οδηγήσει σε ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο δεν δείχνει έτοιμη να το συζητήσει αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη.

Τούτων δοθέντων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι μπροστά στο εξής δίλημμα: Είτε να εντάξει στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017 – 2020 πρόβλεψη για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ και στα έτη 2019 και 2020 και να παραπέμψει πιθανή αλλαγή των στόχων για αργότερα, είτε να συμπεριλάβει τους χαμηλότερους στόχους για το 2019 και το 2020, ανοίγοντας μέτωπο με τους θεσμούς, και ιδίως το ευρωπαϊκό σκέλος, εν όψει της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση με τους θεσμούς μεταξύ του 3,5% και του 2%. Αναφορικά τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμβαδίζουν με τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη μεταβολή του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις τελευταίες της εκτιμήσεις προέβλεπε ύφεση 0,3% για φέτος και ανάπτυξη 2,7% το 2018.

Καμία καθυστέρηση

«Καμία σημαντική καθυστέρηση» δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, επισήμανε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων. Κάτι στο οποίο συμφωνούσε και η ελληνική πλευρά, καθώς πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ώς τον Σεπτέμβριο, αλλά πρέπει και να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιό του. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν» κατέληξε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Προθέρμανση με εργασιακά

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να... προθερμάνει τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ συστήνει στην Ελλάδα εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη» και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε.

Τo ΔΝΤ προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. Πάντως, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, ενώ τάσσεται κατά των ομαδικών απολύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL