Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Θα επανεξετασθούν τα πρόστιμα για τον ΦΠΑ / Πώς οι δανειστές "χαντάκωσαν" τα έσοδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα επανεξετασθούν τα πρόστιμα για τον ΦΠΑ / Πώς οι δανειστές "χαντάκωσαν" τα έσοδα

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ήρθε από τους δανειστές, οι οποίοι κατά τα άλλα υποτίθεται πως θα μετέδιδαν και την “τεχνογνωσία” τους σε ζητήματα φορολογικής διοίκησης. Στον Νόμο 4337/2015 που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015 περιλήφθηκαν και διατάξεις που υπαγορεύθηκαν από τους θεσμούς και μεταξύ αυτών και εκείνες οι οποίες οδήγησαν σε αμελητέα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω διατάξεις προβλέπουν ότι "για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, και η οποία (παράβαση) διαπράττεται από την 17.10.2015 (έναρξη ισχύος Ν. 4337/2015) και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού ΦΠΑ που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα".

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν δεν εκδοθεί από μια επιχείρηση μια απόδειξη στην οποία εμπεριέχεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, το πρόστιμο είναι ίσο με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή. Αν, για παράδειγμα, εντοπισθεί από τον έλεγχο των φοροελεγκτικών αρχών ότι δεν κόπηκε μια απόδειξη τελικής αξίας 124 ευρώ, όπου τα 100 ευρώ είναι η αξία της υπηρεσίας και τα άλλα 24 ευρώ ο ΦΠΑ, τότε το πρόστιμο για τη μη έκδοσή της είναι το μισό των 24 ευρώ, δηλαδή 12 ευρώ.

Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργήθηκαν τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 έως 500 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί και τα οποία επιβάλλονταν στο παρελθόν. Έτσι, στο ως άνω παράδειγμα των 124 ευρώ, το πρόστιμο που επιβαλλόταν πριν το “φιάσκο” με τις εμμονές των δανειστών ήταν από 20πλάσιο έως 40πλάσιο.

Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι και τα προηγούμενα πρόστιμα ήταν υπερβολικά και εξοντωτικά για τα μικρομάγαζα, όμως θεωρούν επίσης ότι “δεν είναι δυνατόν από το ένα άκρο να πηγαίνουμε στο άλλο”. Έτσι, θεωρείται πολύ πιθανό ότι από τον Σεπτέμβριο οπότε εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών το όλο ζήτημα θα επανεξετασθεί. Έως τότε πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Όσον αφορά τον ΦΠΑ, επισήμανε ότι στο πεντάμηνο τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο είναι υψηλότερα από τον στόχο.

Σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου κάθε έτους τα έσοδα από την κατηγορία αυτή στα νησιά είναι χαμηλότερα από τους στόχους οι οποίοι υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση και αφού προηγηθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Εκεί απέδωσε τον λόγο για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πεντάμηνο εφέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο. Για τον ίδιο λόγο το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και το 2014 28%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL