Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι / Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι: Η αξιολόγηση του ΤΧΣ μπορεί να μετατεθεί χρονικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι / Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι: Η αξιολόγηση του ΤΧΣ μπορεί να μετατεθεί χρονικά

“Η αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΧΣ θα μπορούσε να γίνει σε ένα μεταγενέστερο χρονικά στάδιο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών”. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι χειρίζονται το θέμα που προέκυψε. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της λεγόμενης Επιτροπής Επιλογής έκρινε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ως ανεπαρκή τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (Αρ. Ξενόφος - διευθύνων σύμβουλος, Γ. Κουτσός - αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αν. Γάγαλης) και τρία μέλη του Γενικού Συμβουλίου, όχι όμως τον πρόεδρο του Ταμείου Γιώργο Μιχελή.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η αξιολόγηση μπορεί να μετατεθεί χρονικά, ενώ σημειώνουν πως “η διοίκηση του ΤΧΣ έχει επιλεγεί πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών”.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί τεκμηριωμένη εισήγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.

Ακόμη, τα ίδια στελέχη σημείωναν χαρακτηριστικά: “Είναι αρμοδιότητα και της Τράπεζας της Ελλάδος να διασφαλίσει την ομαλή πορεία τόσο του ΤΧΣ όσο και της -εξαιρετικά σημαντικής- διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων”.

Πάντως, πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι η Επιτροπή Επιλογής ετοιμάζει ήδη τη σχετική λίστα στελεχών για τις θέσεις που θα μείνουν κενές. Βάσει του νόμου για το ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών, όταν χρειαστεί, θα κληθεί να επιλέξει κάποιους από τη συγκεκριμένη λίστα. Πάντως, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στην "Αυγή" πως είναι σίγουρο ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ θα είναι Έλληνας.

Τα κριτήρια επιλογής

Την ίδια ώρα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα κριτήρια με τα οποία αξιολόγησε η Επιτροπή Επιλογής τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Από το ΦΕΚ προκύπτει ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης θεσπίστηκαν από την Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Μαΐου και αναρτήθηκαν στο ΦΕΚ την Πέμπτη το βράδυ.

Με βάση το ΦΕΚ το δεσμευτικό κριτήριο για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι να μην προκύπτει δυνητική σύγκρουση συμφερόντων, ενώ στα βαθμολογούμενα κριτήρια περιλαμβάνονται τα εξής:

* H εμπειρία και η βαρύτητα της προσωπικότητας σε σχέση με το αντικείμενο εργασίας.

* H ανεξαρτησία και η τήρηση της εμπιστευτικότητας.

* H τήρηση εμπιστευτικότητας.

* Oι διοικητικές ικανότητες στην παρακολούθηση των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής και στην επίλυση κρίσεων (σ.σ.: για μέλη του Γ.Σ.), ενώ για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τα κριτήρια είναι οι ικανότητες άσκησης διοίκησης (καθοδήγηση προσωπικού, κατάρτιση προϋπολογισμού, έγκαιρος διορισμός και καθοδήγηση εκπροσώπων του ΤΧΣ στα Δ.Σ. τραπεζών)

* Οι ικανότητες άσκησης στρατηγικής με βάση τις αρμοδιότητες του Ταμείου.

* Η επιτυχία στην προώθηση των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων μελών, η καλή επικοινωνία με την κυβέρνηση και τους θεσμούς και η επίτευξη σεβασμού στο ΤΧΣ από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η απόφαση της Επιτροπής με ημερομηνία 17 Μαΐου υπογράφεται από τον πρόεδρό της Fr. Papadia και τα μέλη Nyberg Lars, j. Kiraly, Π. Δουμάνογλου, Αιμ. Αυγουλέας και P. Yngwe.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Παρακολουθούμε την υπόθεση της Πειραιώς

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της Τράπεζας Παιραιώς και παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εξελίσσεται μια σύγκρουση μεταξύ των βασικών ιδιωτών μετόχων της τράπεζας. Το παραπάνω ανέφεραν ανώτεροι κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι επισήμαναν πως η διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας είχε προχωρήσει ομαλά μέχρι που ανέκυψε ξαφνικό πρόβλημα την τελευταία στιγμή από τον SSM. "Όλες οι πλευρές καλούνται να συμβάλουν στην ομαλή πορεία της τράπεζας, μεταξύ αυτών και η Τράπεζα της Ελλάδος ως ο επόπτης του χρηματοπιστωτικού τομέα" ήταν το μήνυμα των κυβερνητικών κύκλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL