Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Σε αναμονή οι Βρετανοί αγρότες μετά το Βrexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αναμονή οι Βρετανοί αγρότες μετά το Βrexit

Εν αναμονή εξελίξεων και απαντήσεων βρίσκονται οι Βρετανοί αγρότες καθώς το Βrexit προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον του τομέα δεδομένης της σημαντικής συμβολής των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στο εισόδημα των Βρετανών αγροτών.

Σημειώνεται ότι μέσω της νέας ΚΑΠ 2014-2020 είχε προγραμματιστεί η διάθεση περίπου 28 δισ. συνολικά για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα της Μ. Βρετανίας (α' και β' πυλώνας). Σύμφωνα δε με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Telegraph” συνολικά το 55% του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα προέρχεται από την υποστήριξη που παρέχει η ΚΑΠ.

Εκπρόσωποι κορυφαίας οργάνωσης των Βρετανών αγροτών (NFU) σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί η επίπτωση της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., καθώς ακόμα δεν είναι γνωστές οι σχέσεις που θα αναπτυχθούν μεταξύ των δύο πλευρών ούτε οι συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να λειτουργούν πλέον οι αγρότες, ζητήματα που πρέπει, όπως αναφέρουν, να ξεκαθαριστούν άμεσα.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, επισήμαιναν ότι η αφαίρεση απλώς της στήριξης της ΚΑΠ, ενώ παραμένει σταθερή στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της βρετανικής αγροτικής παραγωγής, θεωρώντας βέβαιο ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιδοτήσει τον αγροτικό τομέα στην κλίμακα της ΚΑΠ.

Στον αντίποδα οι υπερασπιστές του Βrexit, όπως ο υπουργός Γεωργίας G. Eustice, επιμένουν ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να επιλέξει τη συνέχιση της παροχής επιδοτήσεων, ενώ φέρνουν ως παραδείγματα επιτυχημένων αγροτικών πολιτικών και υψηλών ενισχύσεων, εκτός ΚΑΠ, τις Ελβετία και Νορβηγία. Μάλιστα ο υπουργός υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα “Βrexit - μέρισμα”, ύψους 18 δισ. λιρών ετησίως, δίνοντας τη δυνατότητα να διατηρηθούν οι πληρωμές στους αγρότες μέσω ενός βελτιωμένου σχήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL