Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Από τις 156 του πακέτου Γιούνκερ / Είκοσι εκατ. ευρώ για καινοτόμες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τις 156 του πακέτου Γιούνκερ / Είκοσι εκατ. ευρώ για καινοτόμες επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη από τις συνολικά 165 συμφωνίες που περιλαμβάνει το επενδυτικό «σχέδιο Γιούνκερ» για την Ελλάδα υπογράφηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και τον γερμανικό όμιλο ProCredit, παρουσία του Έλληνα επίτροπου στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το επενδυτικό «σχέδιο Γιούνκερ», ως γνωστόν, μπορεί να ενεργοποιήσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 82 δισ. Ευρώ, από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 136.000 επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η χθεσινή πρώτη ενεργοποίηση του πακέτου για την Ελλάδα αφορά τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ για καινοτόμες εταιρείες για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα δάνεια αυτά θα συνοδεύονται από εγγύηση του ΕΤΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση Ε.Ε. InnovFin για την καινοτομία», με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δ. Αβραμόπουλος: "Τεράστια ευκαιρία"

Ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη χθεσινή ενεργοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, ως «τεράστια ευκαιρία», που θα ωφελήσει στο έπακρο την ελληνική οικονομία. Χαρακτήρισε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στη στήριξη των οποίων στοχεύει το πρόγραμμα, ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομία, ενώ σημείωσε ότι «Οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από το ΕΤΕ και την ProCredit, με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου, θα προσφέρει στις ελληνικές ΜμΕ πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Προτρέπω και άλλες τράπεζες να συνεργαστούν με το ΕΤΕ και να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου, ώστε να βοηθήσουμε και άλλες ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν». "Χωρίς υπερβολή, είναι ένα πρώτο αισιόδοξο σήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και φυσικά συμπίπτει με ένα πολύ σημαντικό Eurogroup" ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό Eurogroup ως έναν «ενδιάμεσο σταθμό για να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

700 εκατ. για τις ελληνικές ΜμΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Πιερ Λούιτζι Τζίλιμπερτ τόνισε ότι συνολικά 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιηθούν για τις ελληνικές ΜμΕ και χαρακτήρισε «ελκυστική» την αγορά της Ελλάδας. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι «γεμάτη από παθιασμένους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, που, παρά τη δριμεία κρίση, εξακολουθούν να ονειρεύονται και να οραματίζονται», ενώ, αναφερόμενος στις εγγυήσεις, έκανε λόγο για «50 - 50» μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων.

Τα κριτήρια εισόδου στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 10 έως 12 και ανάμεσά τους είναι το ποσοστό δαπανών που δεσμεύει η κάθε εταιρεία για επέκταση και υλοποίηση νέων ιδεών, απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας κατά την τελευταία διετία και αριθμό απασχολούμενων έως 500 άτομα. Στόχος της ProCredit είναι η διαχείριση του χαρτοφυλακίου 500 επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη έως το τέλος του 2016, ύψους 50 εκατ. ευρώ, αλλά και καταθέσεις που θα αγγίξουν τα 30 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου Κλάους Πέτερ Τσάιτινγκερ, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση του ομίλου που εκπροσωπεί είναι «να αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία με τη φιλία σε καλά δομημένους οργανισμούς». Για τον ίδιο, οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν χρειάζονται μόνο προγράμματα και υποσχέσεις, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται πρόβλημα εξαιτίας της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL