Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Μεγαλύτερη ύφεση, μαύρη τρύπα 1,6 δισ. και "μαχαίρι" στις επενδύσεις / Ο εκτροχιασμός του προγράμματος προδικάζει νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγαλύτερη ύφεση, μαύρη τρύπα 1,6 δισ. και "μαχαίρι" στις επενδύσεις / Ο εκτροχιασμός του προγράμματος προδικάζει νέα μέτρα

Από την πλέον "ψυχρή" ανάγνωση των επίσημων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων ώς την εμφανώς "κακή ψυχολογία" στις τάξεις της κυβέρνησης που την οδηγεί σε απανωτές σπασμωδικές αστοχίες (π.χ. παλινωδίες με αποδείξεις, έκπτωση παρακράτησης φόρου, κ.λπ.), όλες οι εξελίξεις που απασχολούν την τρέχουσα ειδησεογραφία προδικάζουν το "αναπόφευκτο" του εκτροχιασμού του οικονομικού προγράμματος και τη συνεπαγόμενη λήψη μέτρων που θα αποσβένουν τις παρενέργειες των αποκλίσεων. Με κύριο ερώτημα -το οποίο προς το παρόν απαντάται με διαμετρικά αντίθετες απόψεις από πολιτικούς και από οικονομολόγους- αν οι αποκλίσεις αυτές μπορούν να τύχουν μιας διαχείρισης τέτοιας που να διασφαλίζουν το κυρίως ζητούμενο Αθήνας και δανειστών για βιωσιμότητα του χρέους.

Η πρόβλεψη π.χ. του ΙΟΒΕ για ύφεση φέτος στο 5% αντί 4,2% έχει και "δεύτερη ανάγνωση": την "προετοιμασία" της κοινής γνώμης για αποκλίσεις λόγω σμίκρυνσης "παρονομαστή" (ΑΕΠ), άρα ταυτόχρονης αύξησης σε εθνικολογιστική βάση των "αριθμητών" όπως έλλειμα και χρέος, άρα και διεύρυνσης χρηματοδοτικού κενού. Τη σμίκρυνση του "παρονομαστή" - ΑΕΠ προδιαγράφει σειρά ανησυχητικών νέων, όπως η εκτόξευση της ανεργίας στο 26,9% τον Απρίλιο, η επιδείνωση του δείκτη ΙΟΒΕ για την οικονομική συγκυρία στις 93,5 μονάδες τον Ιούλιο από 93,8 μονάδες τον Ιούνιο, η ραγδαία συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που τον Απρίλιο σε 12μηνη βάση έφθανε το 46%, αλλά και άλλοι δείκτες που καταγράφουν σε όλα τα πεδία της οικονομίας επιδείνωση, όπως της βιομηχανικής παραγωγής ή του τζίρου στο λιανικό εμπόριο.

Πέραν των εξελίξεων που δείχνουν ένταση ύφεσης και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Ενδεικτικά είναι στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος για "μαύρη τρύπα" στα δημόσια έσοδα ύψους 1.590 εκατ. ευρώ, για πρωτογενές έλλειμμα εξαμήνου στον κρατικό προϋπολογισμό 1.516 εκατ. ευρώ και ταμειακό έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης που εκτοξεύθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2012. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, ακόμη και αν συνυπολογιστεί η μετάθεση της περιόδου εισροής φόρων εισοδήματος στα κρατικά ταμεία λόγω μεγάλης παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θεωρείται φιλόδοξος ο στόχος να εμφανίσει το Δημόσιο στο τέλος του έτους πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να τύχει νέας αναδιάρθρωσης το εκτός ελέγχου δημόσιο χρέος.

Στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού συρρικνώθηκαν στο α' εξάμηνο στα 20.837 εκατ. ευρώ από 21.689 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και υπολείπονται κατά 906 εκατ. ευρώ του στόχου που έχει θέσει για το εξάμηνο το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 (21.743 εκατ. ευρώ). Εάν συνυπολογιστεί ότι έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους επιστροφές φόρου μόλις 600 εκατ. ευρώ έναντι 1.284 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί, προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη και ανησυχητική αφού είναι δύσκολο να καλυφθεί ως το τέλος του χρόνου ακόμη και αν συνυπολογιστεί το ότι έχει μετατεθεί στους τελευταίους μήνες του έτους η είσπραξη των φόρων εισοδήματος λόγω της παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων- "μαύρη τρύπα" στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (1.590 εκατ. ευρώ).

Η περικοπή δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 1.772 εκατ. ευρώ από 2.033 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο 2012 και έναντι στόχου εξαμήνου 2.850 εκατ. ευρώ εξηγεί με τη σειρά της τη διατήρηση της βαθιάς ύφεσης.

Δεδομένων αυτών των αδιέξοδων εξελίξεων, αποκτά νόημα η έκθεση της Citigroup όπου αναφέρεται ότι οι γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου "αποτελούν ένα σοβαρό αντικίνητρο στην τρέχουσα συγκυρία, ώστε να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους". Ο οίκος αναφέρει ότι οι δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της νέας αναδιάρθρωσης χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) παίρνουν αναβολή για το φθινόπωρο, λόγω γερμανικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, οι μεν πολιτικοί, με προεξάρχοντες καγκελαρία και υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, αποκηρύσσουν ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" χρέους, οι δε τεχνοκράτες επικαλούνται όχι εξεζητημένα οικονομετρικά πρότυπα, αλλά απλή αριθμητική, προκειμένου να αποδείξουν ότι χωρίς "haircut" κάθε λόγος για βιωσιμότητα χρέους συνιστά ανέκδοτο.

Πλέον, μοναδικές πηγές αισιοδοξίας έχουν απομείνει για το οικονομικό επιτελείο οι 3 παράγοντες που αναφέρει στο δελτίο της η Alpha Bank: Εμπορικό ισοζύγιο, ΕΣΠΑ (τέλος εξαμήνου είχε απορροφηθεί το 67,5% των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, από 48,6% τον Δεκέμβριο 2012) και εξωτερικός τουρισμός, αν και μένει να αποδειχθεί αν οι εν λόγω πηγές είναι βάσιμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL