Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Σε θυγατρική του ΟΠΑΠ ο Ιππόδρομος / Μονοπώλιο Μελισσανίδη στον τζόγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θυγατρική του ΟΠΑΠ ο Ιππόδρομος / Μονοπώλιο Μελισσανίδη στον τζόγο

Τη δεύτερη εταιρεία του Δημοσίου στα χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά... κατακτά ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού, ένα χρόνο μετά την απόκτηση του ΟΠΑΠ, ο εν λόγω σε συνεργασία με τη βρετανική GFP απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα στη διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 χρόνια! Το Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποσφράγισε χθες τις δύο προσφορές που είχαν υποβληθεί για το ιπποδρομιακό στοίχημα, από την OPAP Investment και την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Όπως ανακοίνωσε, η πρώτη υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, ύψους 40.501.000 ευρώ, και ανακηρύχθηκε προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης, ενώ για τη δεύτερη δεν γίνεται λόγος στην επίσημη ανακοίνωση, με τις πληροφορίες πάντως να κάνουν λόγο για ένα τίμημα στην "περιοχή" των 5 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό...

Η "μάχη" για την παραχώρηση της άδειας αποκλειστικής εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο. Τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο η κοινοπραξία της Intralot και μια κοινοπραξία υπό τον γαλλικό κολοσσό PMU. Όμως, την ημέρα που επρόκειτο να ανοίξει η βελτιωμένη προσφορά της Intralot, καθώς η πρώτη δεν είχε θεωρηθεί ικανοποιητική, ο ΟΠΑΠ (σε συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία GFP) κατέθεσε εγγυητική επιστολή των 40 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των στοιχείων που αξίζουν σχολιασμού είναι ότι ενδιαφέρον για την επένδυση της GFP στην Ελλάδα έδειξε και ο πρίγκιπας Παύλος, υιός του πρώην βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να συμμετέχει στο διοικητικό σχήμα της Global Family Partners.

Η αρχική προσφορά της Intralot στον πρώτο διαγωνισμό ήταν κοντά στα 5 εκατομμύρια και το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τη βελτίωσή της. Τελικά, ούτε η νέα προσφορά ικανοποίησε τη διοίκηση του Ταμείου, ενώ υπήρχε εκτός της ακολουθούμενης διαδικασίας προσφορά ύψους 40 εκατ. ευρώ από το σχήμα ΟΠΑΠ - GFP.

Εκτός του παραπάνω, αλλά και της φιλίας που συνδέει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, στο ΤΑΙΠΕΔ επείγονταν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καθώς υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει πως στην περίπτωση που δεν παραχωρηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ο ΟΔΙΕ πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL